Crna hronika
43

Policija u Federaciji BiH nemoćna protiv automafije: U porastu broj ukradenih vozila

Piše: Am. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijske uprave u Federaciji BiH (FBiH) nailaze na brojne probleme kada je riječ o rasvjetljavanju krivičnih djela otuđenja motornih vozila. Statistike su poražavajuće.

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP) u prvih šest mjeseci ove godine ukradena su 623 vozila, što je za 72 vozila više u odnosu na isti period 2013. godine. U prvoj polovini ove godine rasvijetljena su svega 24 krivična djela otuđenja motornog vozila, te 22 djela izvršena u ranijem periodu.

Automafijaški klanovi, bez obzira iz kojeg dijela regiona dolaze, imaju dobru saradnju i opremljeni su visokosofisticiranom opremom.

Međutim, posebne teškoće policijskim upravama i agencijama stvaraju povratnici u vršenju ovih krivičnih djela. Većina njih se nakon kratkog vremena provedenog u zatvoru, uvijek vraćaju onome što najbolje znaju raditi, a to je otuđivanje i preprodaja motornih vozila.

Posebno je ovaj problem primjetan u Kantonu Sarajevo (KS), gdje je svake godine zabilježen daleko najveći broj ukradenih vozila u BiH. Od 623 ukradena vozila na području FBiH u prvih šest mjeseci ove godine, čak 430 je otuđeno na području KS (69 posto).

"Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, u prvih šest mjeseci ove godine nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 18 lica od kojih je 16 povratnika", navode iz MUP-a KS.

Česti su slučajevi da vlasnici sami pronađu, odnosno otkupe svoja vozila od automafijaških klanova. Na ovaj način u Kantonu Sarajevo u proteklih šest mjeseci vlasnici su na različite načine uspjeli vratiti 31 vozilo.

Ipak, većina vlasnika nikada više ne vidi svoje vozilo koje najčešće završava u nekoj od zemalja regiona.

U proteklom periodu na području cijele BiH provedena je akcija "Kavala", tokom koje je uhapšeno 10 osoba iz Banja Luke, Zenice, Tuzle, Lukavca, Banovića, Bijeljine i Dervente. Ova organizovana kriminalna grupa je vršila otuđenje većeg broja skupocjenih vozila

Akcije ovog tipa provedene su i proteklih godina, ali su rijetko davale značajne rezultate, jer su, nakon određenog perioda provedenog u zatvoru, pripadnici automafijaških klanova uvijek završavali na slobodi.