Crna hronika
34

Policija traga za napadačima na Nijaza Nisku Karkelju

Piše: E. F.
Nijaz Nisko Karkelja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nijaz Nisko Karkelja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevska policija intenzivno traga za napadačima na Nijaza Nisku Karkelju, nakon što je on ranjen u pucnjavi koja se sinoć dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Karkelja je ranjen u vlastitom ugostiteljskom objektu Nisko, koji se nalazi na Trgu međunarodnog prijateljstva. Prema informacijama iz sarajevske policije, on je zadobio lake tjelesne povrede.

Navodno, nakon što mu je pomoć ukazana u Kliničkom centru u Sarajevu Karkelja nije želio razgovarati sa policijskim istražiteljima pa čak ni prijaviti krivično djelo koje je izvršeno nad njim. Također je samoinicijativno napustio Kliniku za torakalnu hirurgiju na kojoj je prvobitno smješten.

"Pacijentu je pomoć ukazana zbog prostrelhne rane grudnog koša ali je on otpušten na kućno liječenje na vlastitu zahtjev", kazala je za Klix.ba Muamera Šehić, portparol KCUS-a.

No, policija intenzivno traga za napadačem koji je ubrzo nakon pucnjave i identifikovan.

Pucnjava u njegovom ugostiteljskom objektu je uslijedila nakon svađe sa dvojicom pijanih muškaraca od kojih je jedan posegnuo za pištoljem i zapucao na Karkelju.

Karkelja je poznat po vodećoj ulozi u okviru automafijaških organizovanih grupa. Naime, on je posljednji put privođen u okviru policijske akcije Trebević, u januaru 2013. godine, a čiji je cilj bio razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krađom i preprodajom vozila. Tada je uhapšeno još devet osoba osumnjičenih za pripadnost grupi koja se bavila organiziranim kriminalom.

Također, dvije godine ranije privođen je i u okviru policijske akcije Kum, kada su također pali automafijaši. Osim toga, Karkelji se na teret stavljalo krivično djelo iznude, a zbog njegove pritužbe na pripadnike specijalne jedinice MUP-a KS za koje je tvrdio da su prekoračili svoje ovlasti prilikom racije u Zujevini, 22 policajca su decertificirana.

Karkelja se smatra i jednim od posljednjih "kumova" iz starog sarajevskog podzemlja, koji je godinama uspijevao izbjeći sudbinu prethodnika Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića i drugih.