Incidenti u I. Sarajevu
0

Policija ne zna ništa o napadima na novinare

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Kako je rekla Dijana Milanković iz CJB Istočno Sarajevo za Sarajevo-x.com, policija nema nikakvih informacija o napadima na novinare i fotoreportere koji su se dogodili nakon završetka utakmice Slavija - Željezničar, iako su istim svjedočili policijaci, a jedan od napadnutih novinara dao je izjavu u stanici CJB Istočno Sarajevo.

Suprotno saznanjima policajaca iz Istočnog Sarajeva, naš portal je jučer objavio vijest o napadima na četvoricu novinara i fotoreportera, 45 minuta nakon utakmice, od strane više desetina navijača Slavije u službenom prostoru ispred SC Slavija. Napadnuti su Feđa Krvavac, fotoreporter Fotoservisa, Branimir Prijak, fotoreporter Sport Centra, Mirza Trbonja, novinar Sporta i Edin Puzić, urednik web portala FK Željezničar.

Novinari i fotoreporteri uputili su se ka svojim automobilima, koji su se, kao i obično, nalazili iza sjeverne tribine stadiona, kada im je prišla grupa od 30-tak navijača Slavije, koja ih je prvo verbalno vrijeđala, a zatim i fizički napala. Nisu im pomogli ni povici da su novinari i fotoreporteri. Još više iznenađuje činjenica da napadnuti novinari i fotoreporteri redovno prate i izvještavaju sa domaćih utakmica FK Slavije.

Dvojica novinara uspjela su pobjeći do pripadnika policije, a dvojica policajaca pritrčala su u pomoć i sa zemlje podigla Prijka, kojeg su napadači uspjeli oboriti.

Na licu mjesta našli su se i trener golmana Slavije Aleksandar Božović, fizioterapeut Branislav Tešan, koji je Prijku ukazao prvu pomoć, te Vladimir Šaraba, kamerman RTRS-a, koji je povrijeđene autom prebacio do Hitne pomoći, odakle su prebačeni na CUM KCUS-a, gdje su Prijku ustanovljene posjekotine na glavi, a Krvavcu blaži potres mozga.

To nisu bili jedini incidenti na utakmici. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, grupa navijača Slavije uskočila je u teren, pokušavajući napasti gostujuće navijače. Policija nije reagovala do trenutka kada su se domaći navijači potpuno približili gostima. U međuvremenu je, prema izjavama očevidaca, specijalna jedinica MUP-a RS, počela udarati navijače Željezničara, što je prouzrokovalo stampedo na izlazu sa tribine.

Prema nepotvrđenim informacijama, nekoliko desetina gostujućih navijača javilo se u Zavod za hitnu medicinsku pomoć zbog povreda zadobijenih tokom policijske intervencije.