Akcija "Kum"
0

Petkoviću koji je osumnjičen za šverc droge određen pritvor, Sud BiH odbio pritvor za drugog uhapšenog

S. Š.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se o prijedlogu Tužilaštva BiH o određivanju mjera pritvora i mjera zabrane dvojici uhapšenih u akciji "Kum".
Predragu Petkoviću koji je u četvrtak uhapšen na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška određen je jednomjesečni pritvor, dok je Sud BiH za uhapšenog graničnog policajca Aleksandra Matovića odredio mjere zabrane.

Matoviću je određena zabrana poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, kao i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Petković je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašten promet opojnim drogama".

Dan ranije, u okviru predmeta kodnog naziva "Kum", policijski službenici MUP-a RS i MUP-a KS, pod nadzorom tužioca iz Sky tima Tužilaštva BiH, jučer su na području Foče, Sarajeva i drugih gradova proveli aktivnosti pretresa objekata na više lokacija, kao i lišenja slobode osumnjičenih osoba. Tom prilikom je uhapšen granični policajac Matović koji se tereti da je, za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja krivičnih djela.

Prema ranijim pisanjima Klix.ba, jedan od osumnjičenih u ovom predmetu koji se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnih djela organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim prometom opojnih droga i oružja je Fikret Kajević.