Crna hronika
0

Pelagićevo: U preko stotinu kuća provaljeno, policija traži provalnike

FENA
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Imovina mještana Blaževca u općini Pelagićevo na udaru je provalnika više od 15 godina, a prema riječima predsjednika MZ Jove Đurića u porodične kuće provaljeno je minimalno stotinu puta, najčešće u kuće Hrvata koji rade u inostranstvu.

Samo u periodu od 20. februara ove godine izvršene su provale u pet porodičnih kuća.

Provalnici kradu sve – od nafte i derivata iz spremišta za ogrjev i poljoprivredu, do vrijednih kućnih stvari, a u posljednjoj pljački iz jedne kuće Hrvata koji radi u Austriji odnesen je kompletan sef s oružjem - lovačkom puškom, pištoljem i streljivom.

"Unatoč pojačanim patrolama policije iz Pelagićeva, provale u porodične kuće ne prestaju, a nesigurnost mještana i dalje raste jer još uvijek nije bilo slučajeva otkrivanja i procesuiranja počinitelja“, kaže Đurić, čija je kuća također bila na meti provalnika.

Kuće porodice Kraljević, četvorice braće iz Blaževca, koji rade u Beču provaljivane su u više navrata.

"Kod starijeg brata su tri puta ulazili, a moja se našla na meti provalnika prije 20-ak dana. Kada sam došao kući iz Beča zatekao sam obijena vrata i razbacane stvari, kaže Luka Kraljević.

U Centru javne sigurnosti Doboj, kome pripada područje općine Pelagićevo, kažu da "službenici Policijske stanice u suradnji s Okružnim tužilaštvom Doboj poduzimaju potrebne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja svih evidentiranih krivična djela izvršenih na području općine Pelagićevo, uključujući i krivična djela u kojima su oštećeni mještani Blaževca“.