Istočno Sarajevo
0

Otkriveni iznuđivači, jedna osoba u bijegu

FENA
Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo otkrio je da su četiri osobe, od kojih je jedna u bijegu, učestvovale u iznudi novca i ugrožavanju sigurnosti.

Slučaj je otkriven kada je 10. augusta D.P. (1961), nastanjen u Zvorniku, s trenutnim boravkom i zaposlenjem u Istočnom Sarajevu, prijavio da mu dvije osobe koje poznaje po nadimcima Jole i Topač šalju prijeteće poruke i pozive i traže da im preda 12.000 KM.

Istog dana oko 19 sati pripadnici Jedinice za podršku i Sektora kriminalističke policije CJB Istočno Sarajevo na licu mjesta, prilikom dogovorene primopredaje novca u Istočnom Sarajevu, lišili su slobode J.S. i M.S.

Tokom kriminalističke obrade i rada na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela radnici Sektora krimpolicije su došli do saznanja da je u njegovom izvršenju učestvovao i D.M.(1962) iz Zvornika, vlasnik firme „Agropilica“.

Utvrđeno je da je on od 10. jula do 10. augusta, u više navrata, na području Zvornika i Istočnog Sarajeva upućivao prijetnje opasne po život D.P. i članovima njegove porodice te od njegove majke S.P. u julu iznudio 3.000 KM.

Nakon toga, na osnovu žiralnog duga od 42.000 KM, firme „Addinol“, vlasništvo supruge spomenutog D.P., prema firmi „Agropilica“, vlasništvo također spomenutog D.M., zahtijevao je isplatu od 12.000 KM u gotovini nepoznatoj osobi pod nadimkom Jole i žiralnu uplatu duga od 42.000 KM na račun firme „Agropilica“ s rokom uplate 10. augusta 2009. godine.

Sve navedeno traženo je pod prijetnjom putem telefona i da će biti ugrožen život D.P. i njegove porodice ako se navedena uplata ne izvrši, saopćila je danas policija.

Četvrta osoba, S.M. (1967), tereti se za pomaganje u iznudi jer je utvrđeno da je uz njegovu pomoć D.M. angažovao J.S. i M.S. da posreduju u naplati duga preduzeća „Addinol“ Zvornik prema preduzeću „Agropilica“.

S.M. je jučer uhapšen na području općine Zvornik, dok je za D.M. raspisana potjernica.

Protiv svih osoba CJB Istočno Sarajevo je podnio izvještaj nadležnom tužilaštvu.