Policija istražuje
809

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Mostaru: Iscrtani ustaški simboli i upućena jeziva poruka

G. Š.
Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići su tokom prošle noći vandali oskrnavili tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisali ustaške simbole i prijeteće poruke Srbima.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je '"Maksovi mesari'", a jedna od poruka je bila i '"Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina'".

Foto:Facebook
Foto:Facebook

Ovo je unijelo nemir među mještane, te su pozvali sveštenika koji je slučaj prijavio policiji, nakon čega su odmah policijski službenici izašli na mjesto događaja i uradila uviđaj, te zakonom predviđene radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i počinioci priveli pred lice pravde.

Foto:Facebook
Foto:Facebook

Slučajem je bio šokiran i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je posjetio mjesto događaja i oštro osudio počinioce.

Kordić na mjestu događaja (Foto: Facebook)
Kordić na mjestu događaja (Foto: Facebook)

'"Nakon informacije kako je oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vihovićima, otišao sam zajedno s potpredsjednikom Gradskoga vijeća gospodinom Milivojevićem i mještanima obići lokalitet. Zahvaljujući mještanima gnjusni napisi su već bili uklonjeni. Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke", istaknuo je Kordić.

Budući da se slični ispadi pojavljuju u posljednje vrijeme, kako je naveo, nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji "neke politike'' koja želi fokus prebaciti sa svega dobroga sto se u Mostaru trenutno događa'.

Ističe kako je važno, '"da svi pošaljemo poruku kako neće uspjeti sa unošenjem nemira. S tim u vezi raduje brza reakcija mještana Hrvata i Srba koji su zajedno izašli i dogovorili uređenje pročelja groblja koje je bilo vandalski cilj".

'"U razgovoru s mještanima srpske nacionalnosti izrazili smo opće iznenađenje ovim incidentom budući da žive mirnim suživotom. Ovaj događaj nije ih uplašio, a u ime gradske uprave izrazio sam potporu za sve njihove potrebe", zaključio je Kordić.