Crna hronika
0

Organizovani kriminal: Uhapšen Nermin Klopić, šef carinske ispostave u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Carinski terminal u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Šef carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje Regionalnog centra u Tuzli Nermin Klopić (39) uhapšen je jutros u velikoj akciji Tužilaštva BiH i SIPA-e.

Klopić je uhapšen u tuzlanskom naselju Sjenjak u svom stanu. On je odmah po ulasku službenika SIPA-e u njegov stan pozvao svog advokata Mensura Radončića, koji je došao na mjesto događaja.

Još dva službenika Uprave za indirektno oporezivanje Regionalni centar Tuzla uhapšena su u Carinskom terminalu na Šićkom Brodu, dok je privedena i radnica preduzeća "Meridijan" iz Banje Luke, koja se službenim automobilom dovezla u krug carinskog terminala.

Saznajemo kako je Klopić osumnjičen za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja.

Nezvanično, njegovo ime se dovodi u vezu s kriminalnom grupom Sedineta Karića zvanog Sido, iz Srebrenika, koji je uhapšen 26. augusta zajedno sa još osam saradnika. Karić se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Tuzla, a uhapšen je na dopustu, a osim njega uhapšeni su još i Šemsudin Mujčinović, Damir Husarić, Mujaga Zahirović, Slađan Avrić i Irena Sekulić te još tri osobe.

Pripadnici SIPA-e provode akciju na još osam lokacija na području Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika. U toku današnjih aktivnosti SIPA-e privedeno je devet osoba, od čega je za šest osoba određena mjera lišenja slobode. Radi se o visokopozicioniranim dužnosnicima državnih organa uprave

U konkretnom slučaju radi se o dugogodišnjem organizovanom kriminalnom procesu, u kom su učestvovale i službene osobe koje su zloupotrebile svoj položaj tako što su protivzakonitim radnjama po pitanju uvoza raznih vrsta roba i zakonom zabranjenih supstanci i sredstava, uz nepoštivanje propisanih carinskih procedura nanijele štetu po bezbjednost građana BiH i oštetile budžet države u višemilionskom iznosu.

U sklopu ove akcije u Sarajevu je uhapšen Ešref Lekić, uposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. On će biti sproveden u prostorije SIPA-e gdje će biti saslušan.

"Ove aktivnosti predstavljaju nastavak operativne akcije kodnog naziva 'Master', koja je realizovana 26. augusta ove godine, kada je na području BiH slobode lišeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, krivičnim djelom carinska prevara i krivičnim djelom iz člana pranje novca", saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da su slobode lišeni čelni dužnosnici carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini.

"Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizirane kriminalne grupe, u periodu od najmanje dvije godine, prouzrokovali su višemilionsku štetu Bosni i Hercegovini i njenim građanima. U istrazi su učestvovali Tužilaštvo BiH, SIPA i UIO BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.