Sud BiH
0

Određen pritvor Vildanu Ključi osumnjičenom za terorizam: Bio na ratištima u Siriji od 2012. godine

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vildan Ključo (1986) iz Mostara izručen je pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je sudjelovao na stranim ratištima, tačnije u Siriji. Sud BiH mu je odredio pritvor.

Za osumnjičenim Vildanom Ključom zbog krivičnih djela povezanih sa terorizmom i sudjelovanjem na stranim ratištima, tragale su institucije za provođenje zakona u BiH, a ranije je lociran na području Turske, nakon čega su pokrenute aktivnosti za njegovo dovođenje pravosudnim institucijama BiH.

Za osumnjičenim je na snazi međunarodna potjernica te je nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu predat Tužilaštvu BiH i Sudu BiH.

"Osumnjičenom je na prijedlog Tužilaštva BiH, nakon održanog ročišta u Sudu BiH, određena mjera pritvora", saopćeno je iz Suda BiH.

Ovaj osumnjičeni, prema dostupnim operativnim podacima, od 2012. godine boravio je na ratištima Sirije i Iraka kao pripadnik radikalnih terorističkih struktura u sastavu nekadašnjeg "ISIL"-a.

U Odsjeku za terorizam Tužilaštva BiH vodi se istraga u odnosu na navedenog osumnjičenog, koji je jedan od osumnjičenih sa najdužim periodom boravka na ratištima Sirije i Iraka.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje svim partnerskim institucijama i agencijama u BiH i inostranstvu, partnerima u okviru anti-terorističke koalicije na pomoći i saradnji u ovom predmetu.