Crna hronika
125

Odata počast pripadnicima policije KS poginulim u odbrani BiH i Sarajeva

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja i odavanjem počasti poginulim pripadnicima policije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. danas je u organizaciji Sindikata policije Kantona Sarajevo (KS) obilježen Dan policije KS-a, 6. april.

Tim povodom, delegacija Ministarstva unutarnjih poslova i Sindikata policije KS-a položila je cvijeće i odala počast kolegama/policajcima ispred spomen-ploče u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova KS-a.

U prilogu fotografije sa otkrivanja i polaganja cvijeća u Jedinici za saobraćaj i Drugoj policijskoj upravi MUP-a KS..

Hrabrih saboraca, koji su živote položili u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, prisjetili su se predsjednik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u KS-a Halid Ganija, istaknuvši da oni koji su nas najviše zadužili nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Istovremeno, potcrtali su da su pripadnici policije, kao organizirana, legalna i legitimna oružana formacija, među prvima, stali u odbranu grada i države, nepokolebljivo se angažirajući na području KS-a, ali i na drugim ratištima širom BiH.

Predstavnici policijskih struktura KS-a prethodno su obišli svih pet policijskih uprava na području KS-a, odnosno policijske stanice - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, te Ilidžu, Trnovo i Hadžiće, kao i policijske stanice Vogošća i Ilijaš, gdje su otkrivene spomen-ploče, položeno cvijeće i skazano poštovanje kolegama/saborcima, koji su dali nemjerljiv doprinos zaštiti građana i odbrani temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

U odbrani Sarajeva i drugih lokaliteta u BiH smrtno su stradala 264 policajca s područja KS-a, a više stotina je ranjeno.