Crna hronika
101

Osuđenik iz Sarajeva Dženan Džaka nasmrt pretučen u KPZ Zenica

Klix.ba
KPZ Zenica
KPZ Zenica
Obdukcija osuđenika Dženana Džake iz Sarajeva, koji je prije dva dana preminuo u Kantonalnoj bolnici u Zenici, pokazala je da su povrede na njegovoj glavni nastale nasilnim putem.

Obdukcija koja je obavljena u prosekturi KBZ pokazala da je osuđenik preminuo od povreda lobanje te da su povrede nasilno nanesene.

Džaka se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, gdje je izdržavao 14-godišnju kaznu, a 5. augusta sa povredama glave primljen je na Odjel intenzivne njege hirurškog šoka Kantonalne bolnice u Zenici. Ljekari zeničke bolnice su se od prijema Džake borili za njegov život, ali je u nedjelju u 21:10 sati preminuo.

Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH osuđen na 14,3 godine zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži. Kaznu je počeo izdržavati 2001. godine.

Džaka je nakon bijega iz poluotovorenog tipa zatvora u Ustikolini 11. marta 2009. godine prebačen u Zenicu, a svoju kaznu je trebao odslužiti zaključno sa 3. novembrom 2015. godine.

Istraga o ovom slučaju će se nastaviti, a provodit će je Kantonalno tužilaštvo ZDK i Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK.