Odžak
0

Nerasvijetljeno ubistvo Ivice Barukčića

Piše: A. Kovač
Ubistvo Ivice Barukčića iz Odžaka, iako je prošlo tri godine, i dalje se vodi kao nerasvijetljeno. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Josip Dominković, portparol MUP-a Posavskog kantona.

Naime, nestanak Ivice Baručkića Policijskoj stanici Odžak prijavljen je 12. jula. 2005. godine. On je noć prije nego je prijavljen njegov nestanak izašao iz kuće i otišao u nepoznatom pravcu, a njegov automobil je dva dana kasnije pronađen na području Modriče.

Policija je pokrenula opsežnu istragu i utvrđeno je da je sa Barukčićem posljednji kontaktirao Mato Dugonjić iz Odžaka. On je priveden, međutim, nakon saslušanja i pušten, jer policija nije imala nikakavih dokaza da je Dugonjiću i poznata sudbina Barukčića.

Nekoliko dana kasnije, tačnije 2. avgusta, policiju je pozvao vlasnik jedne vikendice koja se nalazi na brdu Kadar u blizini Odžaka jer je zapazio kod voćnjaka dio svježe prekopanog zemljišta, što mu se učinilo sumnjivim. Prekopavanjem tog dijela zemljišta, policija je pronašla leš muške osobe zamotane u bijelu plastičnu foliju.

Obdukcijom je utvrđeno da je ubijena osoba Ivica Barukčić, a da je ubijen sa tri hica ispaljena iz vatrenog oružja. Tijelo je, također, prije zakopavanja bilo spaljeno. Policija je ponovo uhapsila Dugonjića koji je Barukčiću dugovao i novac koji mu je ovaj posudio uz kamatu.

U izjavi koji je dao u Tužilaštvu, Dugonjić je tvrdio da je pomagao nepoznatim osobama da sakriju tijelo Barukčića, ali da ga nije on ubio. Tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza da bi dokazalo suprotno, te je Dugonjić optužen samo za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, i osuđen je na tri godine zatvora. Ovo ubistvo policija i dalje vodi u svojim evidencijama kao nerasvijetljeno, a nikada nije pronađeno ni oružje kojim je Baručkić ubijen.