Crna hronika
0

Nastavljena potraga za nestalim Francuzom u Nacionalnom parku Tjentište

FENA
Potraga za Francuzom Martinom Benoitom, koji je nestao u Nacionalnom parku Tjentište 15. juna ove godine, nastavljena je, saopćilo je u nedjelju u Sarajevu Udruženje "Nestala djeca".

Članovi udruženja Gorska služba spašavanja i njen načelnik Adnan Podžo obišli su u subotu mjesta na kojima je Benoit zadnji put viđen. Puna četiri i po mjeseca od nestanka nisu pronađeni nikakvi tragovi u vidu eventualnih ostataka odjeće, obuće ili tijela.

Ekipa Gorske službe spašavanja Sarajevo, koja je članica Svjetske službe spašavanja IKAR, obučena i je za pretragu terena i za spuštanje na nepristupačna mjesta. Također je osposobljena i za uočavanje znakova nestale osobe na terenu, kao što su tragovi pada tijela i prolaska po okolnom prostoru, koji su posebno korisni za istrage nadležnih organa.

Teren Nacionalnog parka Tjentište zbog velike površine i obilne vegetacije na prvi pogled ostavlja utisak kao da se pretražuje igla u plastu sijena. Za pretragu su u prvim danima angažirani helikopter i pas tragač, ali Udruženje nema podataka da li je teren koji je pokriven gustom šumom pretraživan takozvanom metodom “češljanja“ ili je svaki dio nadgledan samo s ceste iz auta.

Potragu za Martinom Benoitom dodatno usložnjava i raskrsnica na kojoj se odvajaju putevi za Gornje Bare te put za rijeku Hrčavku. Oba puta kao i planinske staze vode ka ciljevima na kojima se u vrijeme njegovog nestanka mogao naći veliki broj osoba.

Benoitova majka Martina Martin je već dvije sedmice u Bosni i Hercegovini i ostat će sve dok ne sazna šta se desilo s njenim sinom. Veoma odlučna u toj namjeri, ona je sama obišla veći dio okolnog terena s lovcima i mještanima koji dobro poznaju teren, ali još nikakvog rezultata nema, saopćeno je.