Uprkos nepristupačnom terenu
6

Nakon velikih napora vatrogasaca požar na Bjelašnici lokalizovan

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar koji je u utorak ujutro izbio na vrhu Hranisava na Bjelašnici napokon je lokalizovan. Napori vatrogasaca Prrofesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su se isplatili, a sada se radi na "likvidaciji" požara.

Vatrogasna ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tarčin je u srijedu ujutro upućena na Bjelašnicu kako bi pokušala ugasiti požar koji bukti od utorka. Izuzetno nepristupačan teren je bio otežavajuća okolnost, jer se vatrogasna ekipa pješke i sa naprtnjačama na leđima morala probijati do mjesta požara čak dva i po sata. Na sreću, požar je ipak lokalizovan i situacija je pod kontrolom.

"Vatrogasci Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su uspjeli stići na lice mjesta i lokalizovati požar, nakon čega slijedi likvidacija. Vatra gori u još nekoliko procjepa, ali je situacija pod kontrolom. Na lokalitetu se nalazi oko 20 ljudi i to je sasvim dovoljno, a neki od njih će ostati i dežurati", izjavio je za portal Klix.ba Senad Helać, v.d. komadant Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Helać je dodao da je na Bjelašnici izgorjelo oko oko dva hektara niskog rastinja i borove šume.