Crna hronika
4.4k

Nakon utakmice Hrvatska-Kamerun: U Mostaru zapaljena državna i zastava Republike BiH

Piše: E.S.H.
U Mostaru su jutros osvanule zapaljene državna zastava Bosne i Hercegovine i zastava Republike Bosne i Hercegovine iz 1992. godine.

Zastave su zapaljene u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu Mostara, na ogradi Biskupije u Mostaru.

Pretpostavlja se da su zastave tu donesene i zapaljene nakon sinoćnje utakmice između Hrvatske i Kameruna (4:0) koja se s velikom pozornošću praćena i u zapadnom dijelu Mostara.

Glasnogovornik MUP-a HNK Srećko Bošnjak nije mogao dati više informacija o incidentu, dodavši da o njemu još nije obaviješten.

Zastave su zapaljene na istom mjestu gdje je nedavno stajao transparent podrške haškom osuđeniku Dariju Kordiću. Podsjećamo, na transparentu, za kojeg se ne zna koga je postavio, napisano je '"Čekamo te Darijo! Junak Herceg – Bosne".

Slični incidenti desili su se prošle sedmice i nakon utakmice Svjetskog prvenstva između Brazila i Hrvatske. Tada su zapaljeni pet zastava BiH i objekt Patriotske lige u Kiseljaku, a zapaljene su i dvije zastave BiH u u selu Golinjevo, nedaleko od Livna.

Kako se približavaju opći izbori u BiH, sve je više mađunacionalnih incidenata.

Najprije je u Kozluku kod Zvornika ubijen Ahmet Hasanović (81), potom su preminuli Nikola Crepulja (74) i Marica Kristić (79), hrvatski povratnici iz sela Ratanj u blizini Kraljeve Sutjeske, koji su 21. aprila brutalno pretučeni. Njih je ubio 22-godišnji Arnes Delić iz sela Dragovići u općini Vareš. Povratnike ovih dana napadaju i u Čapljini.

U Zenici je prošle sedmice spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice. Kako se pretpostavlja, kao povod za taj gnusni vandalski čin uzet je doček ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznata osoba ili više njih su provalili u livanjsku džamiju hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, te ispisali nekoliko uvredljivih grafita, pobacali knjige, među kojima i kur`ane, te prusuli farbu po zidovima i ćilima džamije