Crna hronika
3k

Nakon utakmice Brazil-Hrvatska: Zapaljene državne zastave i objekt Patriotske lige u Kiseljaku

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Nepoznati počinitelji su sinoć nakon utakmice Brazil-Hrvatska zapalili pet zastava BiH i objekt Patriotske lige u Kiseljaku, potvrdio je predsjednik Patriotske lige iz Kiseljaka Senad Bejtić.

Prema njegovim riječima, četiri manje i jedna velika zastava BiH zapaljene su oko ponoći, odmah po završetku utakmice Brazil-Hrvatska.

"Osim zastava zapaljen je i dio objekta u kome su kancelarije Patriotske lige. Međutim, izgorio je samo dio stolarije, vjerovatno jer se vatra sama ugasila. Slučaj je prijavljen policiji, koja je obavila uviđaj na mjestu događaja", rekao je Bejtić za Klix.ba.

Ističe kako ovo smatra napadom na državu, jer su zapaljene državne zastave.

"Velika zastava je uvijek bila tu, na jarbolu, a jučer smo izvjesili još četiri manje zastave BiH uoči SP-a, jer tu namjeravamo pratiti utakmice reprezentacije BiH. Inače, Kiseljak je jučer bio sav šaren i svuda su bile šahovnice, dok se utakmica Brazil-Hrvatska organizovano gledala u hrvatskim ugostiteljskim objektima. Bile su to veće organizovane grupe, međutim, ne mogu tvrditi da je neko od tih navijača zapalio zastave i objekt Patriotske lige, iako ta mogućnost postoji" naveo je naš sagovornik.

Glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona Rusmir Prohan za Klix.ba je potvrdio da se ovo djelo smatra prekršajem protiv javnog reda i mira.

"Kantonalni tužilac je također potvrdio da ovo djelo nije propisano kao krivično djelo u Krivičnom zakonu, te je okvalifikovano kao prekršaj", rekao je Prohan.

Dodao je kako policija traga za počiniteljima, te provjerava osobe koje su se u ovo vrijeme kretale na ovom prostoru.