Crna hronika
1

Nakon 11 godina rasvijetljeno ubistvo Fatime Vilić iz Bosanske Otoke

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Bihaću osudio je danas na 15 godina zatvora Aidu Duraković iz Bihaća za ubistvo Fatime Vilić iz Bosanske Otoke, čime je konačno rasvijetljeno ubistvo izvršeno prije više od jedanaest godina.

Tužilaštvo je dokazalo krivicu Aide Duraković, koja je iz koristoljublja, 20. aprila 2005. godine, zajedno sa Amelom Alagićem izvršila navedeno krivično djelo.

Šezdesetogodišnja Fatima Vilić, koja je u porodičnoj kući u selu Mračaj kod Bosanske Otoke živjela sama, pronađena je mrtva sa 30 ubodnih rana.

Fatimu je nakon svirepog ubistva pronašla njena bivša snaha Gospa Vilić, koja je odmah potom pozvala policiju. Nesretna žena je nepomično ležala u jednoj od soba, a policija je naknadno konstatovala da je Fatima u kući mrtva ležala tri dana.

Utvrđeno je da je ubijena s leđa hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem. Kuća u kojoj je pronađeno tijelo bila je zaključana, a istražitelji su utvrdili da iz kuće nedostaje njena crna kožna torbica sa ličnim dokumentima i manjom količinom novca. Također, nedostajao je i ključ od ulaznih vrata sa privjeskom.

Policija je nakon toga pokrenula istragu i otpočela sa prikupljanjem dokaza.

Nakon što je čitavo desetljeće istraga stajala u mjestu, zbog Fatiminog ubistva prošle godine su uhapšeni Aida Duraković (45.), Amel Alagić (38.) i 50-godišnja žena s inicijalima M.B.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je danas na 15 godina zatvora Aidu Duraković, a u kaznu zatvora će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 21.11.2015. godine.