Potvrđeno za Klix.ba
48

Na području Sarajeva uhapšen Fikret Kajević, jedan od osumnjičenih u akciji "Kum"

S. Š.
Fikret Kajević (Screenshot)
Fikret Kajević (Screenshot)
Na području Sarajeva danas je uhapšen Fikret Kajević, jedan od osumnjičenih u akciji "Kum" koji se i ranije dovodio u vezu sa raznim kriminalnim radnjama, potvrđeno je za Klix.ba.
Kajević je uhapšen u okviru akcije koja se od 21. februara provodi širom Bosne i Hercegovine, a u kojoj su do sada uhapšene još dvije osobe.

Tada su pretresani objekti u vlasništvu Kajevića na području Općine Vogošća.

Akcija je zasnovana na dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a vezuju se za krivična djela organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem i distribucijom na ilegalnom narko-tržištu većih količina opojnih droga.

Do sada su uhapšeni granični policajac BiH Aleksandar Matović koji je osumnjičen da je, za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja krivičnih djela.

Također, uhapšen je i Predrag Petković zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašten promet opojnim drogama".

Obojici je određen jednomjesečni pritvor.

Petković se i ranije dovodio u vezu sa raznim krivičnim djelima, a hapšen je i u okviru akcije "Storage" u oktobru 2022. godine. Radi se o predmetu za organizirani kriminal, koji je povezan sa međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga i drugim krivičnim djelima u kojem tužilaštvo, u saradnji sa partnerskim institucijama u BiH, zemljama regiona, EU i svijeta vodi istragu protiv grupe koja je djelovala na području BiH i inostranstva.