Crna hronika
218

MUP KS za paljevine krivi vlasnike automobila

Piše: E. F.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Za veliki broj nerasvijetljenih slučajeva paljevina automobila na području Kantona Sarajevo, čelnici MUP-a Kantona Sarajevo krive vlasnike tih automobila.

Naime, prema riječima Vahida Ćosića, komesara MUP-a Kantona Sarajevo, prilikom krim obrade i istražnih radnji vezanih za paljevine automobila, najveći problem policiji predstavljaju vlasnici ovih automobila koji jednostavno ne daju dovoljno informacija.

Policija usporena

"U ovakvim slučajevima vrlo je teško utvrditi motiv događaja, a oštećeni jednostavno iz njima poznatih razloga ne žele da nam daju podatke koje bismo mogli koristiti u istragama prilikom određenja motiva koji mogu biti od dugovanja, sukoba sa određenim grupama, moguće iznude, lihvarenje i drugi motivi. Ovo otežava rad policije pa se policija služi drugim metodama, odnosno mjerama i taktičkim radnjama koje su mnogo sporije", kazao je Ćosić na današnjoj konferenciji za medije koja je organizovana kako bi se javnosti predočio Izvještaju o radu MUP-a KS tokom 2014. godine.

Međutim, 16 automobila koji su oštećeni u posljednja dva mjeseca su izgorjeli samo zato što su slučajno bili parkirani pored zapaljenih automobila.

Neki vlasnici, među kojima je i jedan starac, otac dvojice šehida, koji ne može bez auta, sigurno nisu ništa skrivili, a da ne pominjemo one koji vjerovatno nemaju neprijatelja ili neraščišćenih računa.

Inače, od 1. juna 2014. godine do 26. januara 2015. godine sarajevskoj policiji je prijavljeno 37 paljevina automobila. Od tog broja pet slučajeva je rasvijetljeno te su podnesene prijave protiv pet osoba. U jednom slučaju je zapaljen automobil koji je korišten u teškoj krađi dok su u ostala četiri slučaja motivi koristoljublje, osveta te novčani dug.

Međutim, na upit novinara koje su tačno paljevine rasvijetljene u ovim slučajevima Ćosić nije mogao odgovoriti. Ono što je kazao jeste da se, prema operativnim saznanjima, ne radi o organizovanoj kriminalnoj grupi ili piromanu.

S druge strane, Ćosić je, predosjećajući šta će novinare najviše zanimati, pojasnio kako policija intenzivno radi na rasvjetljavanju paljevina po planu operativnog rada, te prema čemu se postupa i prikupljaju operativna saznanja i materijali, a svi dokazi koji se pronađu prosljeđuju se na daljnje postupanje Tužilaštvu KS.

Apel za samozaštitu

Međutim, na naš upit šta tačno policija radi kako bi prevenirala ili spriječila nove paljevine Ćosić baš i nije jasno odgovorio. Prisustvo većeg broja policijskih službenika na ulicama nije pomenuo.

"Svaki policajac koji izlazi na teren ima tačno određene zadatke i prema njima radi, između ostalog, i na ovim djelima", kazao je Ćosić.

Apelovao je Ćosić i na građane da sarađuju sa policijom, uputio je apel i za zaštitu i samozaštitu, a kako bi se stanje sigurnosti podiglo na viši nivo.