Crna hronika
132

MUP KS mora platiti 9.500 KM odštete za nesreću koju je skrivio Irfan Nefić

Piše: N. J.
Irfan Nefić (Foto: Klix.ba)
Irfan Nefić (Foto: Klix.ba)
Općinski sud u Visokom donio je presudu prema kojoj MUP Kantona Sarajevo treba platiti 9.500 KM odštete za nesreću koju je prije četiri godine skrivio policijski glasnogovornik Irfan Nefić.

Naime, Sud je odlučio da taj iznos MUP KS mora platiti na ime odštete Amaru Muratoviću iz Breze, koji je krajem augusta 2010. teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao Nefić upravljajući službenim automobilom MUP-a KS, nedaleko od svoje kuće u Brezi. Muratović je u trenutku nesreće upravljao motociklom.

Potvrdio je to za Klix.ba advokat Faruk Balijagić, koji u ovom parničnom postupku zastupa Amara Muratovića.

"Moj odštetni zahtjev je bio 20.000 KM budući da je moj klijent pretrpio teške povrede i njegova radna sposobnost je nakon ove nesreće smanjena za 30 posto. Nisam zadovoljan odlukom Općinskog suda u Visokom te ćemo uputiti žalbu Kantonalnom sudu u Zenici, kako bi Muratoviću bio isplaćen traženi iznos", rekao je advokat Balijagić.

Pojašnjava da je MUP-u KS naloženo da plati odštetu budući da je "Lido osiguranje", koje je to bilo dužno platiti, u stečaju.

"Prema Zakonu o obligacionim odnosima ja sam u takvoj situaciji bio primoran tužiti firmu u kojoj je Nefić zaposlen, a to je MUP KS. Sada oni mogu tražiti da taj novac plati Nefić, ali to je već njihova stvar", pojašnjava Balijagić.

Dodaje na kraju da je spreman ići sa tužbom do Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu, kako bi njegov klijent dobio traženu odštetu.

Balijagić je podsjetio da je u krivičnom postupku Nefić oglašen krivim za ovu nesreću i kažnjen uvjetnom zatvorskom kaznom.