Učestale krađe vozila u KS
1

FOTO / Lopovi režu i lim na vratima da bi otključali automobile

Piše: N. J.
Jedan od automobila koje je spasio alarm Cobra
Jedan od automobila koje je spasio alarm Cobra
U posljednja dva mjeseca broj ukradenih vozila u Kantonu Sarajevo je u porastu, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.

Prema riječima našeg sagovornika, u oktobru je ukradeno 80 vozila (16 je vraćeno), a u novembru 76 (od čega je vraćeno 29). Ako je poznato da je u prvih devet mjeseci ukradeno ukupno 580 vozila (vraćeno 180 ili 31 posto), vidljivo je da su u oktobru i novembru kradljivci bili nešto aktivniji. U prvih devet mjeseci nadležnom je tužilaštvu zbog krađa automobila prijavljeno 58 osoba, od čega su njih čak 49 povratnici u činjenju ovih krivičnih djela. U oktobru je prijavljeno još osam kradljivaca.

"Mi smo formirali poseban tim pri našem Sektoru krim policije, koji se bavi prevencijom i rasvjetljavanjem ovih krivičnih djela. Istakao bih da tu imamo dobru saradnju sa CJB Istočno Sarajevo, MUP-om RS, FMUP-om, a uskoro će ta saradnja biti pospješena i sa policijskim agencijama u regiji", rekao je Nefić za naš portal.

Rezanjem lima do žica
Rezanjem lima do žica
Ljudi koji prodaju proizvode za zaštitu vozila od krađe navode kako imaju informacije da kradljivci djeluju svaku noć na području Kantona Sarajevo. Ističu kako je prošle sedmice pokušana krađa Audija A6 proizvedenog 2011. godine, ali lopovi nisu uspjeli jer je automobil imao ugrađenu Cobru. Isti slučaj je bio i sa jednim VW Touaregom, čije je kradljivce također omela Cobra. No, zato su prije nekoliko dana uspjeli ukrasti dva Renault Megana, koja nisu imala dodatne sisteme zaštite.

"Osim vozila VW na meti su i BMW i Renault. Na svim vozilima koja su pokušali ukrasti primjetno je oštećenje vrata, odnosno rezanje lima na vratima da bi se našle CAN BUS žice pomoću kojih mogu otključati vozilo", kazao je naš sagovornik koji prodaje proizvode za zaštitu vozila od krađe.