Više štete nego koristi
24

Lopovi kradu sve što im se nađe pod rukom: Materijalna potreba ili psihološki problem

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gotovo svakodnevno u biltenima policijskih agencija objavi se vijest o krađi nekog beznačajnog predmeta kojeg se i sam vlasnik htio "riješiti".
Takve krađe su postale toliko česte da policajce više ne može iznenaditi šta sve lopovi kradu: gume, WC šolje, stare odjevne predmete, neispravne kućne uređaje, perike... Jednostavno rečeno, odnose sve što im se nađe pod rukom.

Iz policije navode da lopovi često prilikom provala naprave veću materijalnu štetu nego što je vrijednost ukradenih predmeta. Policijska iskustva govore da su sitne, neobične krađe karakteristične za pusta i udaljena područja.

Anela Hasanagić, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, tvrdi da se iza ovakvih krivičnih djela uglavnom krije psihički poremećaj kleptomanije, a ne sociološka potreba.

Gubitak kontrole

"Ovaj poremećaj je poznat još od davnina, a spada u poremećaje kontrole nagona i ispoljava se u nekontrolisanoj potrebi za krađom. Kleptomani jednostavno ne mogu kontrolisati taj svoj poriv. Karakteristično za njihovo ponašanje je da se u situacijama u kojima vide priliku za krađu uzbude, dolazi do porasta nivoa adrenalina i nakon krađe osjećaju zadovoljstvo. Često takve osobe kasnije pate i od krize, u smislu grižnje savjesti, pa osjećaju potrebu da vrate ukradeno, ali ih tu spriječi socijalni strah, u smislu da će biti uhvaćeni, kažnjeni i slično", pojašnjava Hasanagić.

Dakle, ona zaključuje da je potreba za krađom psihološke naravi i svrstava se u poremećaje kontrole.

"Veoma je važno naglasiti da nisu svi kradljivci kleptomani, razlozi za krađu su raznovrsni, a kleptomanija je samo jedan od mnogobrojnih razloga zašto ljudi kradu. Kleptomani nemaju nikakvu materijalnu potrebu da nešto ukradu, njihova potreba je psihološka", precizirala je profesorica.

Kradljivac u frižideru

Neobične krađe prijavljivane su policijama širom BiH. Slučajeva je zaista mnogo. U Ilijašu je policija uhapsila muškarca koji je krao meso iz ćevabdžinice. U Bosanskom Brodu ukradena je krava s njive. Životinja je pronađena u šumi, svezana za drvo. Krava je vraćena vlasniku, a lopovi uhapšeni.

U Doboju su dvojica mladića ukrala kamin. U istom gradu uhapšen je muškarac jer je pokušao ukrasti pet kilograma kafe na benzinskoj pumpi. Sličan scenarij desio se u Sarajevu. Muškarac je u prodavnici ukrao dvije tegle meda. Iz jedne trgovine u Tesliću ukradene su pelene i vlažne maramice. U jednoj sarajevskoj trgovini lopovi su odnijeli nekoliko paketa papirnih maramica. U mjestu Zečevo kod Kiseljaka s livade je nestalo skoro pola tone jagoda.

U Gacku je jednom prilikom policija zabilježila krađu konopca, sjekire i pet malih flaša soka. Također, s neobičnim situacijama susretali su se i trebinjski policajci koji su provalnika pronašli u frižideru tržnog centra. Nisu mogli primijetiti da je tada išta bilo ukradeno.

Ostavio poruku vlasniku

Zanimljiv događaj jedne prilike zabilježila je i banjalučka policija. Iako je od toga prošlo dosta vremena, Banjalučani još prepričavaju kada je lopov obio automobil u ovom gradu. Provalio je u vozilo kako bi uzeo radiokasetofon, ali ni slutio nije šta će se desiti. Kasetofon je bio pokvaren. Sljedećeg dana vlasnik je u vozilu našao svoj kasetofon, a kradljivac je pored njega ostavio ceduljicu na kojoj je pisalo "ne radi".

U novembru prošle godine ukradena je velika aviobomba zaostala iz Drugog svjetskog rata, dok se čekalo njeno uništavanje na lokaciji Stara karaula (Bijeljina). Bomba je pronađena u koritu rijeke Janje. Navodno ju je grupa muškaraca pokušala odnijeti.

Kradljivica Sabaheta Džindo javnosti je poznata po svojim kleptomanskim pohodima širom BiH. Krala je kako u Sarajevu, tako i u Prijedoru, Zenici, Travniku, Banjoj Luci, Foči, Tuzli.

Kako bi činila krivična djela, Džindo je odlazila i van granica BiH. Ona je u Zagrebu pokrala 13 osoba. Također, krala je i u Splitu. Posljednji put uhapšena je u Trebinju gdje je ukrala novac iz dva butika.