Crna statistika samoubistava
0

Ljudi u BiH se najviše ubijaju vješanjem

Piše: Amra Kovač
Kriza koja je u BiH kontinuirana svih poslijeratnih godina, svoje posljedice ostavlja na ljudske živote. Siromaštvo svoj danak uzima tako što ljude primorava da si okončaju ovozemaljske muke i probleme, i to samoubistvom. Broj onih koji su se ubili samo na području FBiH ove godine je 161 osoba.

Prema statističkim podacima od 1996. godine pa do danas u BiH je na sebe diglo ruku više od 5.000 ljudi.

U prvih osam mjeseci ove godine, samo na području Federacije suicid je počinila 161 osoba. Od toga u 118 slučajeva suicid su počinili muškarci, a u 43 slučaja žene.

Razlozi za izvršenje samoubistava su, prema podacima Federalne uprave policije, najčešće egzistencijalni problemi i loše imovinsko i socijalno stanje.

“Osim egzistencijalnih problema, te ako osoba nije psihički oboljela, motiv suicida može biti i depresija koja je izazvana nekom traumom koja može biti emotivna kao što je raskid neke veze, te smrt nekog u obitelji… Tada osoba počinje da razmišlja o samoubistvu kao izlazu iz teške situacije”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com neuropsihijatar prof.dr Abdulah Kučukalić.

Prema njegovim riječima ta osoba ne želi više živjeti pod uslovima koji su u apsolutnom neskladu s njenim sistemom vrijednosti ili jednostavno ne može prihvatiti određenu situaciju.

Čim osoba počne da razmišlja o sucidu ona počne da iskazuje nezadovoljstvo određenim stvarima, kao i namjeru da će počiniti samoubistvo.

“Osnovno što treba poduzeti kada primjetimo suicidalno ponašanje neke osobe jeste razgovarati s njom o problemima koji je muče, a uz to što prije potražiti i stručnu pomoć”, dodao je Kučukalić.

Naime, težnja za smrću, isprepliće sa pozivom za pomoć, za životom, upućena okolini suicidne osobe.

Prema statistikama najviše samoubistava se dešava u proljeće i jesen.

Neuropsihijatri to zovu 'sezonski poremećaj raspoloženja' koji podrazumijeva razvoj depresivnih epizoda ovisno o izmjeni godišnjih doba. Nije poznat uzrok takvog obrasca pojavljivanja depresije mada se povezuje sa slabijom izloženosti sunčevu svjetlu. Osobe koje boluju od sezonskog poremećaja raspoloženja obično osjećaju promjene raspoloženja krajem jeseni, te poboljšanje u proljeće, međutim, kod nekih osoba raspoloženje se snižava krajem proljeća ili početkom ljeta.

Prema načinu izvršenja u prvih osam mjeseci ove godine najviše samoubistava izvršeno je vješanjem – 85, zatim vatrenim oružjem – 25, skokom sa visine – 14, utapanjem – 13, oštrim predmetom i trovanjem po osam, aktiviranjem ručne bombe pet, te na ostale načine – tri.

Gledajući starosnu strukturu, samoubistvo su počinile tri osobe koje imaju do 18 godina, od 18 do 24 godine – sedam, od 25 do 30 godina – osam, od 30 – 40 godina – 19, od 40 do 50 godina – 28, od 50 do 60 godina – 35, od 60 do 70 godina – 29, od 70 do 80 godina – 25 i preko 80 godina – sedam osoba.