Sarajevo-x.com otkriva
0

Ko su žene ubice u BiH?

Piše: A.Kovač
Na području Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci dogodila su se 44 ubistva, od toga je 24 počinjeno na području Federacije BiH i sva su rasvijetljena, dok je na području Republike Srpske počinjeno 20, od kojih samo jedno nije rasvijetljeno. Među njima je i određeni broj žena koje se nisu ustručavale ubiti iz vlastitih pobuda.

Zbog sumnje da su počinile ubistva na području Federacije BiH prijavljeno je 36 osoba, među kojima je 16 povratnika u vršenju krivičnih djela, a od tih 36 osoba četiri su žene.

Prva žena koja je uhapšena na području Federacije BiH u ovoj godini zbog sumnje da je počinila ubistvo je Salkuna Šabanija (34). Ona je radila kao konobarica u jednom ugostiteljskom objektu u sarajevskom naselju Stup, a 22. februara ove godine u restoranu je ubila vlasnika objekta 84 – godišnjeg Jakuba Viništaka i to udarcima tupim predmetom u predjelu glave.

Ubistvo je, kako je priznala tokom saslušanja u policiji, počinila zbog novca ali i nekih nesuglasica koje je imala s vlasnikom. Nakon što ga je usmrtila, konobarica je beživotno tijelo Viništaka odvukla do šanka gdje ga je i ostavila, a iz njegovog novčanika uzela je nekoliko stotina maraka odnosno novac od dnevnog pazara restorana.

Drugo ubistvo, a u kojem je žena počinilac, dogodilo se u 15. marta ove godine u Tuzli. Tada je 50 – godišnja Šida Brzović u njenom stanu koji se nalazi nedaleko od tuzlanske Medicinske škole pucala u Mirzu Dumanjića s kojim je, navodno, bila u ljubavnoj vezi. Dumanjić je teško ranjen u predjelu glave, a dva dana kasnije preminuo je u tuzlanskoj bolnici. Ubistvu je prethodila kraća svađa između ljubavnika.

Rukija Sejdini (55) prijavila je 30. maja ove godine da je u bašti u sarajevskom naselju Mojmilo pronašla beživotno tijelo njenog supruga Hamze Sejdinija (75). Policija je utvrdila da je 75 – godišnjak ubijen iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, a daljom istragom utvrđeno je da su Hamzu, ustvari, ubili njegova supruga Rukija i njen ljubavnik Bajrami Rašiti, te su oboje i uhapšeni.

Zenička policija uhapsila je 23. septembra ove godine 31 – godišnju Moniku Bureković Naumović jer je ubila svog supruga Fuada Burekovića (50). Ubistvo je počinila, prema policijskim izvještajima, krajem marta ili u aprilu ove godine, a tijelo je zamotala u najlon vreće i deke, vezala, te sakrila u septičku jamu pored kuće. Nakon što se povjerila jednoj osobi da je ubila muža, prijavljena je i uhapšena u septembru mjesecu.

Četiri žene su počinile ubistvo, dok je u ovoj godini ubijeno šest žena.

Ljiljanu Dedić iz Ljubuškog 13. marta ubio je Vlatko Dedić. Nadu Raštegorac iz Tuzle 27. marta ubio je Želimir Raštegorac. Samiru Muminović iz Maglaja 24. aprila ubio je Ismet Rešidović. Safetu Jašarević iz Tuzle 4. juna ove godine ubio je Fikret Šabić. Samiru Čekić iz Sarajeva 15. augusta ubio je njen suprug Samir Čekić.

Međutim, ubistvo, koje je izazvalo šok kod javnosti je ubistvo Sanje Stanišić (29) iz Sarajeva koje se dogodilo 19. augusta ove godine.

Stanišićevu je u njenom stanu u sarajevskom naselju Čengić Villa kobnog dana fizički napao njen bivši momak Srđan Čanković. Čanković je 29 – godišnjakinji prvo nanio dvije smrtonosne rane nožem, da bi je potom bacio sa prozora stana na šestom spratu.

Nakon što je čuo policijske sirene i sam se bacio sa šestog sprata