Crna hronika
23

Klix.ba u selu Šušanj: Jozo Kafadar je molio za život, mještani u strahu planiraju iseljavanje

Piše: E. Mehić
Pripadnici MUP-a ZDK i jutros su u selu Šušanj (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U mjestu Šušanj u blizini Zenice i dalje traje uviđaj na mjestu ubistva vlasnika Ovnaka Joze Kafadara. Uviđaj obavljaju pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Pristup tom mjestu je zabranjen. Dežurni kantonalni tužilac Branislav Tomaš potvrdio je za Klix.ba da će obdukcija tijela biti obavljena danas u 13 sati.

Mještani ovog zaseoka ističu kako su imali besanu noć, strahujući od novih zločina.

Riječ je o selu u kojem žive većinom povratnici hrvatske nacionalnosti. U razgovoru s Ivanom Markovićem saznali smo da su mještani Šušnja često izloženi napadima raznih vrsta od osoba koje posjećuju to mjesto.

"Sinoć nismo uopće spavali. Došli smo iz policije iza 12 sati, davali smo izjavu i ono što znamo jeste da je Jozo bio dobar čovjek i biznismen. Ne vjerujem da je imao s nekim problema", rekao je Marković.

Prema riječima njegovih susjeda, prije nego je ubijen sa četiri hica čulo se kako Kafadar nekome govori: "Nemoj me ubiti, molim te".

Marković je dodao da je to kap koja je prelila čašu i da mnogi mještani od sinoć razmišljaju o iseljenju i prodaji kuće.

"Sada, kada bi mi neko ponudio novac za ovu kuću, otišao bih odmah jer se bojim. Ubiti u po bijela dana, to nigdje nije normalno i to je kap koja je prelila čašu. Došao sam ovdje iz Busovače gdje sam imao kuću, odlučio sam se vratiti u svoje selo. Sada razmišljam o povratku u Busovaču", kazao je Marković.

Šušanj je jedan od zaseoka u blizini Ovnaka, mjesto porijekla porodice Kafadar. To je jedino mjesto koje nije osvijetljeno i asfaltirano.

"Iz Općine Zenica nam stalno obećavaju da će postaviti javnu rasvjetu i asfaltirati put jer navečer se ne vidi prst pred okom. I prošle godine su zabilježeni napada na mještane Šušnja i brojne prijetnje ali nekome to nije bilo dovoljno da se učini više na polju sigurnosti mještana. Izborna je godina i kako se ovaj nemio događaja dogodio, sigurno će lokalne vlasti sada učiniti nešto po tom pitanju, ali sada je gotovo", rekao je Marković.

Kako je potvrđeno za Klix.ba u MUP-u ZDK, počinilac ovog krivičnog djela još uvijek nije uhapšen, a policijski službenici intenzivno tragaju za njim.