Crna hronika
168

Kinez u kutijama keksa pokušao iz BiH iznijeti 216.000 eura

Klix.ba
(Foto: UIO BiH)
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u saradnji sa službenicima Granične policije BiH privremeno su oduzeli 216.000 eura od kineskog državljanina, koji je sa novcem pokušao napustiti Bosnu i Hercegovinu na Aerodromu Sarajevo.

Detaljnim pregledom putničkog prtljaga kineskog državljanina na Aerodromu Sarajevo otkrivena je znatna količina strane valute koj nije prijavljena za izvoz van carinskog područja BiH. Službenici UIO u saradnji sa kolegama iz Granične policije spriječili su pokušaj iznošenja 216.000 eura.

Novac je bio sakriven u aluminijskoj foliji smještenoj u zapakovanim kutijama keksa. Kineski državljanin kod kojeg je pronađen neprijavljeni novac inače je direktor firme registrovane u Distriktu Brčko i postoji opravdana sumnja da se radi o novcu stečenom nelegalnom trgovinom u Bosni i Hercegovini. Novac je privremeno oduzet, a protiv kineskog državljanina pokrenut je prkršajni postupak pred nadležnim sudom, saopćeno je iz UIO BiH.

UIO je u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca u BiH o cijelom događaju obavijestila Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA). S obzirom na znatnu količinu novca, koji je pokušao prokrijumčariti iz BiH, UIO će zajedno sa službenicima SIPA-e u narednom periodu utvrditi i eventualno postojanje osnove za pokretanje krivične odgovornosti protiv Kineza od kojeg je privremeno oduzet novac u stranoj valuti.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.