Detalji nakon akcije u TK
2

Kako je grupa muškaraca iznuđivala novac od građana u BiH i inozemstvu, prijetili i napadima oružjem

A. K.
Jedan od uhapšenih (Foto: FUP)
Jedan od uhapšenih (Foto: FUP)
Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su proveli operativnu akciju kodnog naziva "Live" na području Tuzlanskog kantona, a tri uhapšene osobe danas su predate na dalju obradu. Iz Tužilaštva TK su objavili detalje počinjenih krivičnih djela za koja se sumnjiče uhapšeni.
Po naredbi nadležnog suda i nalogu tužilaštva, policijski istražitelji su obavili pretrese na pet lokacija u Lukavcu i Tuzli, kada su slobode lišeni R.J, M.S i A.H. Za dvije osumnjičene osobe je raspisana potjernica, dok se jedna osoba Dž.J, protiv koje se također vodi istraga, već nalazi u zatvoru.

Prilikom pretresa je pronađeno određeno naoružanje, kao i tehnološki uređaji koji će biti predmet vještačenja i koji su vjerovatno korišteni pri izvršenju krivičnih djela.

"Oni su osumnjičeni da su od kraja 2022. godine koristeći određene društvene mreže i internetske aplikacije iznuđivali veće iznose novca od više osoba koje žive u BiH i inozemstvu te su upućivali ozbiljne prijetnje njima i članovima njihovih porodica da će koristeći različito oružje izvršiti napade na njih", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Tri osumnjičene osobe, koje su jučer lišene slobode, će danas biti ispitane u Tužilaštvu, nakon čega će vjerovatno postupajući tužilac za njih nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora. Istraga u ovom predmetu se nastavlja.