UIO BiH
0

Inspekcija u Doboju oduzela veću količinu tekstilne robe vrijednosti oko 458.000 KM

Dž. P.
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Službenici Uprave za indirektno oprezivanje privremeno su oduzeli veću količinu tekstilnih proizvoda u carinskoj ispostavi Doboj, čija tržišna vrijednost se procjenjuje na 458.000 KM.

Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, uzrokovanu epidemijom COVID 19, službenici UIO provode redovne kontrole roba koje se uvoze BiH.

Prilikom detaljnog pregleda pošiljke robe prijavljenje za konačno carinjenje u Carinskoj ispostavi Doboj, službenci Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima regionalnog centra Tuzla, pronašli su veću količinu neprijavljene robe.

Radilo se o 25.088 komada raznih tekstilnih proizvoda, koji nisu bili navedeni u dokumentaciji potrebnoj za uvozno carinjenje robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe, koja se pokušala prokrijumčariti na tržište Bosne i Hercegovine, iznosi oko 458.000 KM.

Oduzeta roba
Oduzeta roba

Shodno uputama Tužilašttva BiH protiv pravnog i odgovornog lica su preduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Prilikom provođenja spomenutih aktivnosti korištena je specijalizirana oprema za pregled vozila, donirana UIO putem programa EXBS od strane Vlade SAD.