Crna hronika
71

Edin Šebo optužen za bludne radnje nad osmogodišnjakom iz Buća Potoka

Piše: E. F.
Edin Šebo (Foto: Klix.ba)
Edin Šebo (Foto: Klix.ba)
Edin Šebo koji je polovinom februara uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao osmogodišnjeg dječaka u sarajevskom naselju Buća Potok, optužen je pred Općinskim sudom u Sarajevu za krivično djelo bludne radnje, saznaje Klix.ba.

Optužnica protiv Šebe je i potvrđena pa će uskoro u ovom predmetu uslijediti suđenje. Sudski postupak koji će se voditi protiv Šebe najvjerovatnije će biti zatvoren za javnost zbog novog Zakona kojim se predviđa zatvaranje za javnost svih procesa u koje su uključeni maloljetnici. Također, presuda u ovom slučaju će se i objaviti samo sa inicijalima osuđenika.

Kako smo ranije pisali, silovanja su se događala tokom prošle godine ali je mališan šutio o ovom stravičnom zločinu. Međutim, teret koji je nosio u posljednje vrijeme je postao pretežak. Navodno, klupko se počelo odmotavati kada je mališan jednoga dana je oca upitao šta je to biti homoseksualac. Otac ga je počeo ispitivati i tako je došao do užasnog saznanja.

Prestravljeni roditelji sve su odmah prijavili policiji. Šebo je ubrzo uhapšen, a navodno je tokom saslušanja i priznao počinjenje krivičnog djela.

Kako smo saznali tada, mališana su jedno vrijeme čuvali roditelji uhapšenog Šebe te su se tada silovanja i događala.

Podsjećamo, nakon što je Šebo uhapšen u februaru, odmah mu je i određen pritvor. Ovo nam je potvrđeno i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, no više detalja o slučaju nisu nam htjeli kazati zbog osjetljivosti slučaja i činjenice da se radi o maloljetnom djetetu.

"Sve što vam možemo kazati jeste da je pritvor osumnjičenom predložen zbog sumnje da bi mogao ometati krivični postupak, utjecati na svjedoke ili sakriti i izmijeniti dokaze", rečeno nam je u Odjelu za odnose sa javnošću.

Sudski postupak koji će se voditi protiv Šebe najvjerovatnije će biti zatvoreni za javnost zbog novog Zakona kojim se predviđa zatvaranje za javnost svih procesa u koje su uključeni maloljetnici. Također, presuda u ovom slučaju će se i objaviti samo sa inicijalima osuđenika.