Kantonalni sud Sarajevo
0

Dvojici dilera ukupno 55 mjeseci zatvora

Piše: N. J.
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je, na osnovu sporazuma optuženih s Tužilaštvom, Adnan Smajića Ćentu iz Sarajeva, na 26 mjeseci, a Aldina Demirovića Didu iz Mostara na jedinstvenu kaznu od 29 mjeseci zatvora.

Obojica su kažnjeni zbog dilanja droge, s tim da je Demiroviću uzeta u obzir kazna od četiri mjeseca zatvora koju mu je izrekao Općinski sud u Mostaru zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja droge, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 29 mjeseci zatvora.

Prethodno je iz ovog slučaja izdvojen proces protiv Aldinovog brata Admira Demirovića i Admira Kalendera, te se njima suđenje nastavlja. Iz ovog slučaja izdvojen je i Midhad Bakal Mido koji je ranije osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine i 10 mjeseci, zbog prodaje droge i nedozvoljenog držanja oružja.

Prema optužnici, optuženi su tokom 2009. sve do 14. januara prošle godine mobitelima dogovarali organizovano djelovanje radi prodaje heroina i kokaina. Bakal i Smajić su, kako se navodi, u dogovoru s Kalenderom od nepoznatih osoba nabavljali veće količine droge, te je prenosili u Bakalove prostorije na Ilidži, gdje su je prepakivali i dodavali joj primjese paracetamola, kofeina i creatina radi povećanja mase i djejstva.

Smajić i Bakal su je, kako stoji u optužnici, potom predavali Demirovićima, koji su je preprodavali u Mostaru. Pretresom stana i garaže na Ilidži, te Opela Corse koje je koristio Bakal pronađeni su šest kilograma i 629 grama heroina, te 36 kilograma i 820 grama paracetamola i kofeina, te druga opojna sredstava, kao i tri pištolja s okvirima i municijom.