Crna hronika
0

Doboj: Otuđivali vozila i tražili novac za otkup

FENA
Kriminalistička policija Centra javne bezbjednosti Doboj danas je lišila slobode P.Č. (1973.) iz Bardaka, općina Teslić i E.M. (1976.) iz Jelaha, općina Tešanj, FBiH, zbog osnova sumnje da su u toku noći, 21./22. oktobar u Jablanici, općina Tešanj, ukrali „golf 4“, vlasništvo N.R. iz Jablanice, od koje su zahtijevali novac za otkup vozila.

Kriminalistička policija CJB Doboj u saradnji s kriminalističkom policijom Policijske uprave Tešanj je jučer na području grada Doboja zatekla M.Đ. (1942.) iz Jelaha prilikom pokušaja otkupa ukradenog vozila, gdje je kao direktni posrednik preuzimao traženi novac.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, M.Đ. je iz zdravstvenih razloga, uz saglasnost tužioca, pušten na slobodu, saopćila je dobojska policija.

Osobe lišena slobode P.Č. i E.M. predate su u nadležnost Policijske uprave Tešanj.

Četvrta identifikovana osoba M.S. (1981.) iz Zenice, koji se dovodi u direktnu vezu s organizovanjem, krađom i otkupom više vozila na području BiH, nalazi se u bijegu i za njim je raspisana potraga.

U periodu januar- septembar na području koje operativno pokriva CJB Doboj, evidentirano je 30 krivičnih djela teške krađe, čiji su predmet otuđenja bila vozila, što je za 35 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 46 takvih.

Pronađeno je i vlasnicima vraćeno sedam vozila, dok su u tri slučaja oštećene osobe izvršile „otkup“ ukradenog vozila, o čemu je policija naknadno došla do saznanja.