Rezultat "Sky" aplikacije
0

Detalji hapšenja u Banjoj Luci: Knežević opkoljen u kafiću, sumnja se na ubistva i prodaju droge

N. V.
Mjesto hapšenja Jelenka Kneževića (Foto: Miomir Jakovljević/Ringier)
Mjesto hapšenja Jelenka Kneževića (Foto: Miomir Jakovljević/Ringier)
Na području Banje Luke i Bileće jutros je izvedena policijska akcija hapšenja u kojoj su uhapšene tri osobe, dok je jedno izbjeglo hapšenje. Riječ je o nastavku predmeta "Transporter" i "Storage", a sumnnjiče se i za učešće u ubistvo prijedorskog načelnika policije Radenka Bašića.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su jutros, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Upravom za Specijalnom antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i policijskim upravama nekoliko gradova, uhapsili Jelenka Kneževića iz Banje Luke i Aleksandra Ivkovića i Mirjanu Vujović iz Bileće.

Oni se dovode u vezu sa akcijama "Transporter" i "Storage" koje su usmjerene na otkrivanje jedne od najvećih kriminalnih grupa povezanih sa drogom, a sve uz pomoć šifrirane aplikacije "Sky".

Međutim, trojac se sumnjiči i za više teških krivičnih djela kao što je neovlašten promet većih količina opojne droge "kokain", uključujući i učestvovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizirano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organiziranih egzekucija između pripadnika grupa organiziranog kriminala. Također, mogu se dovesti u vezu i s naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

Knežević uhapšen u kafiću

U akciji u Banjoj Luci, koja je jutros izvedena brzo, pretresene su najmanje tri lokacije među kojima je jedan kafić, zgrada preko puta Ugostiteljske škole u Banjoj Luci i jedna kuća u banjalučkom naselju Lauš.

Knežević je uhapšen u kafiću, koji se nalazi u blizini Vrhovnog sudam, dok je pio jutarnju kafu, s obzirom na to da je policija imala informaciju da osumnjičeni svako jutro tu dolazi. Na meti je bila još jedna osoba koja je izbjegla hapšenje, a radi se o muškarcu koji godinama važi za veoma opasnu osobu u gradu.

Uz visoke mjere osiguranja, osumnjičeni će u naredna 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Kriminalna grupa razbijena u "Transporteru"

Grupa razbijena akcijom "Transporter" je bila veoma dobro organizovana i imala je uticaje u svim strukturama. Na čelu ove grupe bio je bivši savjetnik nekadašnjeg državnog ministra Dragana Mektića Bojan Cvijetić, a član grupe, sudeći po informacijama Sprskainfo, bio je i uhapšeni Knežević.

"Inspektori zaduženi za ovu vrstu poslova detaljno su češljali legalne prihode koje je imao Cvijetić, Dukić i ostali uhapšeni, kao i vrijednost njihove imovine. Do sada je utvrđeno da je nesrazmjer u njihovim prihodima i imovini u iznosu od čak 13 miliona KM", pojasnio je pomenuti izvor.

On je dodao da su u međuvremenu inspektori sastavili spisak imovine koja treba biti oduzeta od ove kriminalne grupe, jer se sumnja da potiče od prodaje narkotika.

"Do sada je utvrđeno da imaju imovinu 13 miliona vrjedniju od njihovih legalnih prihoda, ali će se istraga i dalje nastaviti i moguće je da ova cifra bude i veća", ističe pomenuti izvor.

Pojasnio je da su inspektori spisak nekretnina i računa za blokadu već dostavili nadležnim institucijama.

"Na spisku se nalazi računi optuženih u nekoliko banaka, a tu je i veliki broj luksuznih nekretnina. Predloženo je da im se blokiraju i zatim oduzmu stanovi, kuće, vikendice, garaže i zemljišta na području Banjaluke. Osim toga na spisku se našao i dio nekretnina koje se nalaze u Gradiški, ali i u Istočnom Sarajevu", pojasnio je pomenuti izvor.