Opasnost za građane
74

Deminerski tim zbog aviobombe stigao na gradilište Binga u Sarajevu

M. A.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U četvrtak je iza RTV Doma na gradilištu Binga u Sarajevu pronađena i uspješno izmještena ogromna aviobomba. Međutim, rano jutros je na istoj lokaciji uočena još jedna, a trenutno je na terenu deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite koji radi na njenom uklanjanju.
Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, rekao je da su rano u subotu dobili informaciju da je u blizini gradilišta tržnog centra Bingo u naselju Alipašin Most pronađena još jedna aviobomba.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Na ovoj istoj lokaciji je i prije dva dana uočena avionska bomba, a pri iskopavanju rano u subotu je uočena nova. Izašli smo na lice mjesta, konstatovali smo da se radi o aviobombi, ali s obzirom na to da je na površini vidljivo otprilike 15 do 20 posto tijela bombe ne možemo u potpunosti izvršiti njenu identifikaciju", kazao je Vrana.

Ističe i to se najprije mora pristupiti njenom iskopavanju prije čega će poduzeti sve potrebne mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili građani koji žive u ovom dijelu Sarajeva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Najprije ćemo početi s upozoravanjem stanovnika, njihovu evakuaciju iz izloženih dijelova objekata te ćemo onda pristupiti primjeni tehničkih metoda kako bismo bombu iskopali, utvrdili o čemu se radi i u zavisnosti od toga napravili plan o daljnjem zbrinjavanju neeksplodiranog ubojitog sredstva", istakao je Sead Vrana.