Crna hronika
658

Bihać: Četvero učenika pretuklo djevojčicu s poteškoćama u razvoju

Piše: M. N.
Dva učenike i dvije učenice Osnovne škole Harmani 1 u Bihaću pretukli su jučer 11-godišnju djevojčicu koja ima poteškoće u razvoju. Njena nana Jasminka Samardžić-Baković je kazala kako ovo nije prvi put da djevojčicu maltretiraju.

"Fizički napad prijavila je djevojčicina nana koja stara o njoj. Prijavila je da su je vršnjaci napali na putu od škole do kuće. Riječ je o četvero učenika uzrasta od 10 do 11 godina. Djevojčica je zadobila lakše tjelesne povrede i zbrinuta je u bolnici u Bihaću. Policija je danas radila na identifikaciji učenika i njihovih roditelja", rekao je za Klix.ba Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Kako nam je rekla Samardžić-Baković, napad se desio u srijedu oko 12:30 sati. Djevojčicu su napali njeni prijatelji iz razreda.

"Napadi na nju traju dvije godine. Kada su je prije dvije godine gurnuli niz stepenice slomila je ruku, ali sam to pripisivala dječijem nestašluku. Ali stalno je ismijavaju, napadaju, guraju i jučer su iskoristili to što nisam došla po nju i napali su je. Djevojčica leži cijeli dan, nije uopće spavala. Imala je napade panike i povraćala je nekoliko puta", rekla nam je njena nana.

Kaže da je pokušavala razgovarati s roditeljima učenika, ali da oni to nisu htjeli. Direktor škole je negirao da se to desilo, a majka jedne od učenica koja je napala 11-godišnju djevojčicu kazala je kako "ima alibi za svoje dijete i da joj Jasminka ne može ništa".

"Ja sam demobilisani borac. Živimo u šupi koju općina zove stan i pokušali su nas deložirati. Hladno je i nemamo osnovnih uvjeta za život. Pokušala dva puta izvršiti suicid. Kao da to nije dovoljno još mi dijete napadaju. Za nju ću život dati ako treba. Dirati u dijete, to je veliko", rekla je Jasminka.

Istakla je kako će sve prijaviti tužilaštvu USK, ombudsmenima za prava djece, te da će, ukoliko bude potrebno, otići i na sud u Strazburu.

Također, zamolila je sve dobro ljude da joj, u skladu s svojim mogućnostima, pomognu da preživi i da njena unuka ima život dostojan čovjeka.