Crna hronika
1.2k

Anel Ćemo osuđen na 34 godine zatvora za ubistvo policajca Muhidina Pivodića

Piše: N. J.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Anela Ćemu za ubistvo policajca Muhidina Pivodića na jedinstvenu kaznu zatvora od 34 godine, javlja reporter Klix.ba.

Ćemo je nepravomoćno osuđen na 33 godine zatvora za samo ubistvo policajca, na godinu i po za nedozvoljeno držanje oružja, ali mu je sutkinja Dalida Burzić izrekla jedinstvenu kaznu od 34 godine zatvora, računajući i kaznu od četiri mjeseca koja mu je izrečena prošle godine zbog nasilničkog ponašanja na Općinskom sudu u Sarajevu.

Presuda Kantonalnog suda Sarajevo pozdravljena je aplauzom okupljenih policajaca MUP-a KS, Pivodićevih kolega.

Kao otežavajuća okolnost uzeta je činjenica da je napadnut policajac, da se Ćemo svetio MUP-u KS, a da policajca nije ni poznavao, da je nedjelo izvršio na brutalan način i pri tome oštetio policijsko vozilo i mjesnu pravoslavnu crkvu pored koje je zločin izvršen.

Kao olakšavajuća okolnost uzeta je činjenica da je Ćemo bio "bitno smanjeno uračunljiv". Ćemi će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je od 1. 1. 2013. proveo u pritvoru. Odlukom suda, pritvor mu je produžen.

Pivodić je ubijen 31. decembra 2012. dok je osiguravao pravoslavnu crkvu u Reljevu, a Ćemo se teretio da ga je ubio iz osvete, nakon što su mu policajci nešto ranije u Sokolović-Koloniji oduzeli vozačku dozvolu i napisali kaznu 100 KM jer je vozio pod utjecajem alkohola.

Prema optužnici, Ćemo se potom odvezao do Reljeva znajući da pripadnici MUP-a KS tu osiguravaju crkvu, te je, uvjerivši se da se u službenom autu nalazi policajac u uniformi, u pravcu Pivodića, kojeg uopće nije poznavao, ispalio 27 metaka iz automatske puške. Pogodio ga je sa pet metaka i usmrtio.

Osim za ubistvo, Ćemo je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja, jer je policija tokom pretresa kod njega pronašla automatsku pušku kojom je pucao, ručnu bombu, više od 1.000 metaka, okvirove za automatsku pušku i tromblonski nastavak.