Uputio dopis
111

Član NO Ginexa Hamid Pršeš o smjeni direktorice: Ne želim biti dio grupe za "eliminaciju"

M. G.
Sa jučerašnjih protesta ispred Ginexa
Sa jučerašnjih protesta ispred Ginexa
Član Nadzornog odbora goraždanskog Ginexa Hamid Pršeš rekao je da je svoj stav o pokušaju smjene direktorice Munevere Fočo iznio u svom dopisu od 28. aprila 2022. godine upućenom predsjedniku Nadzornog odbora Ginexa Sedadu Dediću.

"Želim Vas informisati da ne želim prisustvovati sjednici Nadzornog odbora (NO) zakazanoj za 29. april 2022. godine na kojoj se odlučuje o razriješenju Direktora društva, imenovanju vršioca dužnosti i poništava odluka o kupovini zemljišta koju ste Vi i kolega Alem Omerhodžić donijeli na predhodnoj sjednici", naveo je Pršeš u dopisu Dediću.

Za ovakav njegov stav, navodi Pršeš, postoje formalni i suštinski razlozi.

"Od formalnih razloga želim istaći da sam apsolutno protiv vanrednih sjednica NO na kojima se odlučuje o ovako važnim pitanjima bez bilo kakve argumentacije i pisane informacije kojom se obrazlaže šta je povod za ovako radikalne odluke u Društvu koje zapošljava više od 700 radnika koji rade vrlo sofisticirane poslove opasne po život. Dodatno riječ je o kolektivu koje po svim zvaničnim i formalnim pokazateljima je jedno od najuspješnih u BiH, kako ste i sami, zajedno sa kolegom Alemom, više puta isticali kada bih ja imao neku kritiku na određene događaje u Društvu. Dakle, ja ne mogu da učestvujem u nekoj grupi za 'eliminaciju' bilo koga, a da ta osoba nema priliku da čuje argumente za smjenu i da svoju odbranu", naveo je Pršeš.

Istovremeno, dodaje on, jako je važno pitanje ko dolazi umjesto ove Uprave.

"Mi se slažemo koje su to tačke poslovanja zbog kojih trebamo preispitati rad Uprave, ali naši razlozi neslaganja su dijametralno suprotni. Ja imam kritiku na rad Uprave jer ima značajan broj Odluka i pokušaja donošenja odluka na štetu Ginexa koje su donešene pod pritiskom, dok je vaš stav da treba imati više takvih odluka. Odnosno, više trošiti novaca od kojih Ginex nema nikavu korist. Gdje su tu interesi vlasnika i radnika ovog Društva. O tome sam često govorio na sjednicama NO i rijetko imao podršku vas predstavnika državnog kapitala, kako sami sebe nazivate", ističe Pršeš.