BiH
0

Zvono označilo početak školske godine u TK: Više od 4.000 prvačića sjelo u školske klupe

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U školama na području Tuzlanskog kantona školsko zvono jutros je označilo početak nove školske godine. U školsku 2016/2017. godinu u ovom kantonu upisano je blizu 4.600 prvačića, koji su današnjim sjedanjem u školske klupe započeli prvi ciklus obrazovanja, ali i ušli u najljepše razdoblje života.

Sa posebnim emocijama roditelji su jutros ispraćali svoje prvačiće u školu.

U dvorištu Osnovne škole Pazar u Tuzli zatekli smo nasmijana lica prvačića, za koje su stariji drugari, odnosno učenici ove škole pripremili prigodan program kao znak dobrodošlice. Inače, u ovu školu do sada je upisano 56 prvačića.

"Nama svaki dan dolazi neko novi, tako da ovo nije konačan broj. Kao i svake godine i ovaj put ima određenih nedostataka, ali se trudimo da ih nadomjestimo", kazao je direktor Osnovne škole Pazar Almir Dorić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović kaže da je u osnovne škole koje djeluju na području ovog kantona upisano blizu 4.600 prvačića.

"Raduje me da imamo kontinuiran broj upisanih prvačića što znači da se stanje na području TK stabiliziralo kada je osnovno obrazovanje u pitanju", istakao je Muratović.

Muratović je dodao da resorno ministarstvo u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK u kontinuitetu radi na izmjenama nastavnih planova i programa.

"Mislim da ćemo u narednom periodu i mi imati određene izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK", nastavio je Muratović.

Nastava u prvom polugodištu u ovoj školskoj godini trajat će do 31. decembra kada za učenike počinje zimski raspust.