BiH
125

Zvonko Jurišić za Klix.ba: Čović traži entitet za sebe, a ne za bh. Hrvate

Klix.ba
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH dr. Zvonko Jurišić kazao je u razgovoru za Klix.ba, komentirajući prijedlog Dragana Čovića o neophodnosti podjele Federacije BiH na tri teritorijalne jedinice, da čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH traži entitet za sebe i svoje ljude, a ne za bh. Hrvate.

"HDZ BiH nam cijelo vrijeme plasira razne ideje o unutrašnjem organiziranju FBiH. To je, prije svega, ideja stvaranja većinskog hrvatskog entiteta u FBiH jer po razmišljanjima, prije svega HDZ BiH, nije bitno koliki je taj entitet i gdje bi se prostirao, nego je bitno da obuhvati cijelu zapadnu Hercegovinu, dio Livanjskog kantona i dio Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Kako onda riješiti problem dijela Hrvata koji ne žive na tom području? Zadnji popis je pokazao da Hrvata u Bosni ima više nego je Hrvata u Hercegovini, na prostorima koje sam spomenuo. Riječ je, dakle, o stvaranju entiteta za njih, a ne za Hrvate", kazao je Jurišić za Klix.ba.

Preuređenje RS

Jurišić dodaje kako su, ipak, u HDZ BiH duboko svjesni da ne mogu dobiti treći entitet

Podsjeća na ranije izjave čelnika HDZ da su u Sarajevu "ostali samo oni koji nisu imali gdje otići i koji su mentalno ograničeni i nemaju moć prosuđivanja", što je bila poruka Hrvatima u Sarajevu.

On smatra da treba da se govori o administrativnom uređenju cijele BiH. Također, to treba da vodi i funkcionalnijoj FBiH koja će moći da se samofinansira, a ne da stvara ogromne dugove.

"Teško se živi u FBiH. Toliko da možemo proglasiti bankrot. Ideja stvaranja tri jedinice unutar FBiH je, prije svega, ideja stvaranja etnički čistih područja, kao što neki nastoje. Mi smo govorili o dvije veležupanije u FBiH, i u skorije vrijeme ćemo raditi na afirmiranju te ideje. Ali, isto tako, u etničko očišćenoj Republici Srpskoj HDZ BiH ne problematizira ni problem Hrvata, niti izbor dopredsjednika RS, taj ih dio ne zanima zbog prijateljskih odnosa Čovića i Dodika, da se ne bi narušila ta prijateljska osovina. Mislim da treba preustrojiti i RS, ako već govorimo o preustroju FBiH", smatra Jurišić.

Zbog takvog odnosa, prema Jurišiću, Čovića i njegove ljude ne shvataju više ozbiljno ni u međunarodnoj zajednici. Prije svega jer se, kako kaže Jurišić, vežu i za određene kriminalne radnje.

"Njih ne interesira opće dobro, općehrvatsko, već njihov interes", kazao je.

Nove snage

Dodaje kako većina bh. Hrvata ne bi ni znala gdje je zakinuta u FBiH kada bi ih pitali gdje je problem u FBiH. Dovoljno je, kaže on, reći da Hrvati od rata imaju predsjednika FBiH, funkciju koja može biti utjecajna.

Nadalje, tvrdi da je Čović svjestan da na ovim Općim izborima nijedna bošnjačka ili probosanska stranka neće ponuditi i izglasati svojeg kandidata iz hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH.

"Ustvari kroz ovaj kvazi Hrvatski naorodni sabor nastoji ovladati kompleometnom hrvatskom političkom scenom, radi ostvarivanja svojih interesa", rekao je Jurišić.

Kazao je kako Opći izbori u oktobru ove godine trebaju BiH donijeti "nove snage koje će imati snage stati u kraj kriminalu u korupciji, te privilegije svesti na najmanju mjeru". Političari se, veli, trebaju prije svega pozabaviti ekonomijom, a ne nacionalnim pitanjima, jer od ekonomije se živi.