BiH
207

INTERVJU / Zvizdić za Klix.ba: Svi parametri pokazuju da je u BiH došlo do ekonomskog rasta

Razgovarao: Ervin Mušinović
S predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovarali smo o rezanju javne potrošnje, zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, dešavanjima u entitetu RS, te o koaliciji Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost.

Zvizdić je za Klix.ba kazao kako je zadovoljan radom Vijeća ministara BiH koje je dinamiziralo proces evropskih integracija BiH, a čemu najbolje svjedoče izvještaji relevantnih međunarodnih i domaćih institucija.

"Svi relevantni parametri pokazuju da je došlo do ekonomskog rasta od GDP-a koji raste 4,4 posto, porasta izvoza, smanjenja ukupnog vanjskotrgovinskog deficita, poboljšanja stanja na tržištu radne snage i povećanja broja zaposlenih", kazao je Zvizdić.

On je istakao kako bi BiH već početkom 2016. godine mogla predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

"Realno je očekivati, osim ako ne dođe do bilo kakvih novih komplikacija, prije svega na nivou politike, da ćemo biti potpuno spremni da podnesemo aplikaciju u januaru ili februaru naredne godine", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je kako je neophodno smanjenje izdataka javne potrošnje koji mogu biti pretvoreni u ozbiljne kapitalne investicije.

Zakazana je zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, a kako ističe, u fokusu rada bit će ekonomske teme, sporazumi, memorandumi, te rješavanje određenih bilateralnih pitanja koja su otežavala odnose dviju zemalja.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Regionalna saradnja je za nas veoma važna jer ona znači otvaranje procesa dobre saradnje, pomirenja i ulaska u fazu zajedničkog ubrzanja evropskih integracija", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako je potrebno češće održavati regionalne sjednice, te da će BiH podržati i održavanje sjednica s vladama Hrvatske i Crne Gore.

Što se tiče mehanizma koordinacije, Zvizdić je rekao kako se iskreno nada da su svi politički subjekti u BiH čvrsto odlučili da dinamiziraju evropske integracije BiH.

"Preuzimanje evropskih standarda je važno za nas u BiH. To treba nama, a ne Evropi i to je put koji nema alternativu", rekao je Zvizdić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je istakao kako je zadovoljan radom pojedinačnih policijskih agencija, ali da je potrebna i pravovremena razmjena podataka, čemu bi uveliko doprinijelo formiranje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Da je takvo tijelo postojalo siguran sam da nam se mnoge stvari ne bi desile, počevši od Zvornika pa nadalje. Takvo tijelo je izuzetno važno i imaju ga skoro sve zemlje u različitim formatima", rekao je Zvizdić.

On je rekao da je potrebno formirati stabilne parlamentarne većina kako bi izvršna vlast mogla raditi u punom kapacitetu.

"Svi koji žele da se priključe evropskoj priči i poboljšanju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava, su dobro došli. SBB je prema izbornim rezultata ostvario značajan rezultat i mislim da je tendencija formiranja stabilnih parlamentarnih većina", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je dešavanja u entitetu RS nazvao "avanturizmom" i "politiziranjem".

"Vidim da će se brzo održati i posebna sjednica Narodne skupštine RS o prijenosu nadležnosti. To je toliko uproštena i banalizirana priča. Vijeće ministara BiH je od starta opredijeljeno da poštuje Ustav BiH, dok je u formi takav kakav jeste i nemamo namjeru da preduzimamo nadležnosti entiteta. Ta priča o prijenosu nadležnosti je očit politički obračun sa strankama koje čine Vijeće ministara BiH", zaključio je Zvizdić.