Razvoj ekonomije
23

Zvizdić u Dohi: Probudili smo novo interesovanje katarskih investitora za BiH

Klix.ba
Delegacija visokih zvaničnika i privrednika iz naše zemlje danas je u Dohi, u okviru službene posjete Kataru, imala niz sastanaka s katarskim zvaničnicima. Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, sastanci su rezultirali povećanjem interesovanja katarskih investitora za ulaganja u BiH.

U fokusu vrlo radne posjete bili su ekonomija te načini na koji se može unaprijediti saradnja između BiH i Katara.

Zvizdić se, gostujući na Al Jazeerai Balkans, zahvalio katarskim zvaničnicima na, kako je kazao, izuzetno toploj dobrodošlici koja pokazuje visok nivo saradnje i prijateljskih odnosa između dvije države.

"Nastavak razgovora budi optimizam da će se ekonomski odnosi između BiH i Katara razvijati uzlaznom putanjom. Sektori koje smo prezentirali, a posebno projekti koji govore o velikim investicionim mogućnostima izazvali su veliko interesovanje katarskog premijera i drugih resornih ministara u Kataru. Sasvim sigurno je da ćemo u nastavku naše posjete imati priliku da konkretnije razradimo te projekte i oni će sasvim sigurno rezultirati novim investicionim ulaganjima u BiH", rekao je Zvizdić za Al Jazeerau Balkans.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dalje je otkrio kako je katarskom kolegi prenio da je BiH zainteresirana za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnji infrastrukture, kao i jačanju kulturnih veza kroz suradnju u sportu i obrazovanju.

"Puno projekata je u opticaju. Mislim da smo probudili novo interesovanje katarskih investitora za BiH", dodao je Zvizdić.

Zvaničnici dviju država razgovarali su i o viznoj liberalizaciji za građane BiH.

"Ono što će sasvim brzo biti dogovoreno jeste bezvizni režim za nosioce diplomatskih i službenih pasoša te ponovno vraćanje BiH na listu zemalja čiji građani mogu izvaditi vize na graničnim prijelazima, odnosno aerodromu u Kataru. Za to će biti potrebna još jedna posjeta ministra sigurnosti BiH Kataru kada će se dogovoriti detalji", pojasnio je Zvizdić.

Bh. i katarski zvaničnici danas su potpisali memorandume o saradnji u oblasti politike mladih, kao i u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja. Gradonačelnici Grada Sarajeva i Dohe, Abdulah Skaka i Jamal Matar Al Naimi, također su potpisali sporazum o bratimljenju gradova.