Predao donaciju
184

Zvizdić posjetio Kantonalnu bolnicu Mostar: Vlada mora imati pravičan tretman prema svima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić danas je uz prigodne donacije posjetio zdravstvene ustanove u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je najpogođeniji koronavirusom u Federaciji BiH, kako bi se lično uvjerio u stanje u tom kantonu.

Kako je kazao prilikom posjete Kantonalnoj bolnici ''Safet Mujić'' u Mostaru uz donacije koje je uručio zdravstvenim ustanovama i kroz razgovor s ljudima na terenu želio se lično uvjeriti da Vlada tog kantona vrši pravičnu raspodjelu sredstava prema svim zdravstvenim ustanovama.

''Došao sam da se uvjerimo u ravnopravan i pravičan rad Vlade HNK prema svim zdravstvenim ustanovama u HNK. Imam činjenicu da je Hrvatska bespotrebno jednostrano uputila financijsku pomoć samo jednoj zdravstvenoj ustanovi u HNK, to nije ispravan put , nije dobar način, takva pomoć treba da bude ravnomjerno raspoređena jer su pogođeni svi građani. Prema tome takva percepcija je pogrešna, i ne smijemo , pogotovo u ovom trenutku dijeliti ljude po bilo kakvoj etničkoj, nacionalnoj ili bilo kakvoj raspodjeli, jer smo svi na istom brodu. Zbog toga moramo pojačati nivo društvene jednakosti i solidarnosti u cijeloj državi", kazao je Zvizdić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe da Sveučilišna klinička bolnica Mostar nije bolnica za Hrvate, nego za sve građane iz HNK i cijele BiH.

''Mi smo svjedoci činjenice da se svi građani liječe u SKB-u, to je pohvalna stvar, ona je centralna zdravstvena institucija u ovom kantonu i naravno ne postoji prepreka da u narednom posjeti ne posjetim SKB ili donosim pomoć'', kazao je Zvizdić.

Naglašava da je danas njegova prva posjeta zdravstvenim ustanovama u HNK , ali ističe da će se ta praksa nastaviti i kasnije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Uz kantonalnu bolnicu Safet Mujić u Mostaru Zvizdić je tokom dana posjetio Dom zdravlja u Konjicu, Jablanici, Dom zdravlja Stari grad i Stolac kojima je također uručio prigodne donacije.

''Ono što sam saznao iz ovih posjeta je potreba da svi izvršni organi vlasti u HNK imaju solidaran, pravičan pristup prema zdravstvenim ustanovama na području kantona'', kazao je Zvizdić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tokom posjete najugroženijem kantonu je s predstavnicima vlati razgovarao i o ekonomiji, te požarima koji su cjelokupno stanje u kantonu dodatno usložnili, ali i načinima kako sve prevazići.

''Razgovarali smo o trenutnim ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa kao i narednim aktivnosti koje je bitno provesti kako bi se ekonomija na neki način oporavila , pogotovo ovdje u Mostaru i ovom kantonu, imajući u vidu da će on biti najviše pogođen zbog stopiranja svih aktivnosti koji su vezani za turizam'', kazao je Zvizdić.

No, kako ističe otvara se nova mogućnost, pogotovo u poljoprivredi , organskoj proizvodnji , i u tom smislu izvršni organi, posebno na nivou HNK i Federacije moraju biti aktivni.

''Razgovarali smo o načinu na koji mogu biti plasirana sredstva iz stabilizacijskog garantnog fonda razvojne banke koji će pomoći privrednim subjektima na ovom području kako bi sačuvali radna mjesta i obnovili prirodne tokove'', ističe Zvizdić.

Dotaknuo se i požara koji su, kako je naglasio potpuno evidentno izazvani ljudskom nepažnjom, namjerno ili ne.Ističe kako to istražni organi treba da ispitaju, te počinitelje privedu pravdi,

''Civilna zaštita mora što prije nabaviti sredstva koja će omogućiti brzo i kvalitetno gašenje požara. Bez obzira o čemu je riječ, koji će biti stacionirani na Aerodromu u Mostaru, obzirom da se svake godine ponavlja ista stvar. Ovdje sam da dobijem što više informacija koje mogu plasirati unutar onih institucija koje u ovom trenutku mogu pomoći svim građanima u HNK'', kazao je Zvizdić.

Podsjetimo da je Zvizdić odlučio da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, a u cilju nabavke medicinske i zaštitne opreme u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa COVID-19.

Veliku zahvalu na tom mu je iskazao direktor navedene bolnice Zlatko Guzin koji kazao kako je današnja posjeta od velikog značaja jer je pokazala da nisu sami u ovoj borbi.