BiH
26

Zvizdić: Odluku o imenovanju Vijeća ministara BiH dostavit ću nakon provjera SIPA-e

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za Klix.ba da će Odluku o imenovanju Vijeća ministara BiH dostaviti isti dan kada dobije rezultate provjere iz SIPA-e, a predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović potvrdio nam je da će, ukoliko rezultati dođu ranije, sazvati hitnu sjednicu i prije 8. aprila.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić jučer je saopćio da će Demokratska fronta glasati za formiranje Vlade Federacije BiH samo pod uslovom da Federalna Vlada bude formirana isti dan i sat kada i Vijeće ministara BiH.

Kako saznajemo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno vrši provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, a sve provjere bit će završene u skladu sa zakonskim ovlastima i u zakonom predviđenom roku od trideset dana.

Iz SIPA-e nisu željeli prognozirati da li će provjere biti završene prije isteka predviđenog roka, a kako nam je saopćeno, Državna agencija je zahtjev za provjeru kandidata za ministre primila prošli četvrtak.

Posao SIPA-e uključuje sigurnosne provjere u kojima se prikupljaju podaci većeg broja institucija, a prethodna iskustva pokazala su da se brzina provjera Centralne izborne komisije BiH i SIPA-e ne može porediti. Naime, SIPA-ine provjere obično traju duže jer se obavljaju na više nivoa.

Nakon izvršenih sigurnosnih provjera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dužan je dostaviti imena kandidata za ministre i zamjenike ministara parlamentarnoj Komsiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Komisija je dužna u zakonskom roku od osam dana dati ocjenu ministarskih i zamjeničkih kandidata, nakon čega se organizuje sjednica Predstavničkog doma Pralamentarne skupštine BiH na kojoj se donosi odluka o imenovanju i potvrđivanju ministara i zamjenika ministara.

Iz Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH kazali su da proces ocjene i preporuke kandidata mogu izvršiti odmah po prijemu Odluku o imenovanju Vijeća ministara BiH.

"Odluku o imenovanju dostavit ću isti dan kada dobijem rezultate provjere iz SIPA-e. Ako rezultati dođu ranije, sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH može biti sazvana i prije 8. aprila", rekao je za Klix.ba Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je da će, ukoliko Zvizdić dostavi Odluku o imenovanju Vijeća ministara BiH u narednih nekoliko dana, sazvati hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.