BiH
3

Zvizdić: BiH će uskoro dobiti nacionalni program ekonomskih reformi

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovio je danas tokom razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, koji boravi u posjeti BiH, da su prioriteti rada Vijeća ministara evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava.

Ocijenio je da je pred Bosnom i Hercegovinom pozitivno razdoblje i da su u toku pripreme za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), zahvalivši na kontinuiranoj podršci koju Turska pruža BiH na putu ka integracijama u Evropsku uniju i NATO.

Kako je istaknuo Zvizdić, ekonomski razvoj BiH nulti je prioritet, najavivši da će naredni period biti posvećen tom segmentu te da će BiH uskoro dobiti i svoj nacionalni program ekonomskih reformi.

Ukazao je i na pogodnosti investiranja u sektore energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i prehrane te je kazao da bi u cilju povećanja broja turskih turista bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo-Ankara.

Ministar Cavusoglu je izrazio tugu i bol zbog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku uputivši saučešće te je naglasio da Turska snažno podržava evropski put BiH i da će nastaviti pružati podršku u procesu integracija u NATO.

Istaknuo je važnost skorog preuzimanja predsjedavanjem Vijećem Evrope i najavio svoj dolazak na ceremoniju u Bruxellesu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.