BiH
112

Zvanično počeli radovi na obnovi fočanske ljepotice Aladža džamije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon podne-namaza, klanja kurbana i učenja dove danas su zvanično počeli radovi na obnovi Aladža džamije u Foči koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine.

Svečanosti povodom zvaničnog početka obnove prve džamije u BiH koja je izgrađena u klasičnom osmanskom stilu prisustvovali su predstavnici medžlisa Foča, goraždanskog muftijstva, izvođača radova turske firme Sama Insaat i podizvođača. Obnovu Aladža džamije u Foči finansira Generalna direkcija vakufa Turske, piše Anadolija. 

Iako uvrštena na UNESCO listu kulturne baštine, Aladža-džamija je u potpunosti srušena u avgustu 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

"Hvala Allahu dž.š da smo i ovaj dan danas dočekali i zvanično otpočeli radove na obnovi naše ljepotice, Aladža džamije. Htjeli smo ovo dostojanstveno, u jednom miru i tišini da danas svečano obilježimo", pojasnio je predsjednik Medžlisa islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo.

Kako je kazao, u čast zvaničnog početka obnove Aladže zaklali su i kurban i proučili dovu.

"Evo ljudi su već počeli da rade. Došle su mašine za vađenje kamena. Kamen se vadi sa iste lokacije sa koje je prvi put Aladža džamija građena. To su četiri lokacije. Dvije su lokacije u džematu Slatina, Vukušići, gdje ima sedre, kamena krečnjaka, odnosno pucanog kamena i imamo dva lokaliteta na Miljevini", pojasnio je Ćemo.

Prema njegovim riječima, sa radovima je trebalo krenuti puno ranije, ali je odgođeno za danas zbog određenih procedura, papirologije i jer je administracija, nažalost, ponekad spora, tiha i gluha.

"Nama je bitno da krenemo ako Bog da jer Aladža će se raditi, neće za dan ili dva već će trebati vremena da se ona obnovi, da bude onakva kakva je bila nekada, naša ljepotica. Bitno nam je da krenemo sada, da probamo da što veću količinu kamena izvučemo, u toku zime da ga obradimo i pripremimo za njegov ugradnju", kazao je Ćemo.

Pojasnio je da je veliki mubarek dan jer su obezbijeđena sredstva za obnovu Aladža-džamije i jer će se ona praviti u prvobitnom obliku.

Esved Dugalić, građevinski inžinjer u firmi GD Bišina iz Mostara kojoj su povjereni građevinsko-zanatski poslovi Aladže i pratećih objekata - šadrvana, turbeta kazao je da su radovi počeli poprilično kasno.

"Ovo je već jesenski period, Foča je hladna, pretpostavljam i snježna. Zavisno od dinamike isporuke kamena tako ćemo i napredovati. Sigurno je da će se krenuti sa zidovima do neke visine, dokle stignemo, pa ima neki rok od 34 mjeseca za završetak radova", pojasnio je Dugalić.

Kako je kazao, ovakva vrsta radova je poprilično zahtjevna pogotovo što se radi o tipičnoj rekonstrukciji objekata.

"Na terenu je prikupljeno nešto kamena. Iz istih majdana će se vaditi novi kamen, pokušat će se obnoviti totalno, u milimetar kakva je bila. Ovo nam nije prvi put. Već smo mi radili džamije i u Trebinju, Nevesinju, Mostaru. Ja sam čak učestvovao nešto i u produkciji Ferhadije u Banja Luci. Međutim, ovo je stvarno dragulj, ovo je kruna", poručio je Dugalić.