BiH
13

Žuljević: SDA i HDZ BiH pokušavaju biračima prodati strah jednih od drugih

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su zastupnici iz HDZ-a BiH tražili odgađanje sjednica Parlamenta FBiH delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Aner Žuljević (SDP BiH) izjavio je za Klix.ba kako je postojeći vladajući matematički skup stranaka "okupljen na prevarantskoj provedbi reformske agende s praksom zloupotrebe javnih budžetskih sredstava".

Žuljević je kazao kako je činjenica da mi nemamo parlamentarnu većinu, niti smo je imali od izbora do danas bez obzira što nas vječni interesni partneri SDA i HDZ ubjeđuju u nešto što ni oni ne vjeruju.

"Mi imamo dvogodišnju klasičnu okupaciju poluga vlasti za partijske i lične interese, gdje su se nosioci vlasti bezobrazno obahatili podržavajući sumnjivi kapital u prodoru na radnička prava osnaženi činjenicom da ne postoji mehanizam vanrednih izbora". kazao je Žuljević.

On je dodao da je postojeći vladajući matematički skup stranaka na federalnom nivou okupljen na prevarantskoj provedbi reformske agende s praksom zloupotrebe javnih budžetskih sredstava.

"Naravno i novog sumnjivog procesa privatizacije (FDS, Sarajevo osiguranje) neustavnih zakonskih rješenja (Zakon o radu i Zakon o državnoj službi), zaustavljanja borbe protiv korupcije i revizije privatizacije, konstantna maltretiranja penzionera i radnika, stalnog uvođenja novih poreskih i parafiskalnih udara na poslodavce, potpunog urušavanja zdravstvenog sistema, blokade u izgradnji autoputa, te konstantnog političkog zapošljavanja i predstavlja najštetniji saziv vlasti od Dejtona do danas", rekao je Žuljević.

Žuljević je istakao da je kriza u parlamentu konstanta, a da je ovo što ovih dana imamo već viđeni predizborni folklor u funkciji onoga sto gledamo svake izbore, a to je da se biračima zbog nedostatka konkretnih djela i političke vizije pokuša prodati strah jednih od drugih.

"Najveći je problem činjenica da ono sto imamo u parlamentu samo potvrđuje da nismo izgubili prethodne dvije godine već je jasno kako će valjanje u blatu sa ovim strankama biti realnost do novih izbora 2018. godine", kazao je on.