BiH
46

Zulfo Salihović: Plašimo se da će Bošnjaci u Srebrenici biti poniženi i diskriminirani

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zulfo Salihović, političar iz Srebrenice, u izjavi za Klix.ba kaže kako se plaši da će Bošnjaci i ostali građani koji misle drugačije od lidera srpskih stranaka Mladena Grujičića biti poniženi, maltretirani i diskriminirani.

Naš sagovornik je bivši načelnik Štaba 281. brigade, politički funkcioner, učesnik "kolone smrti" u julu 1995., predsjednik pododbora Preživjeli te koautor knjige "Žrtve srebreničke apokalipse". Salihović ističe kako će većina Bošnjaka koji trenutno sjede u Skupštini Općine Srebrenica biti smijenjeni, a na njihovo mjesto će biti dovedeni delegati iz srpskih stranaka.

"Svi smo vjerovali u pobjedu Ćamila Durakovića, ali mislim da se moglo malo više uložiti u političku kampanju. Previše smo se nadali, ali smo malo dobili, a bili smo uvjereni da će Duraković pobijediti. Baš kao i '95. godine smo digli ruke u zrak i molili Boga za pobjedu, ali nažalost bezuspješno. Zabrinut sam za budućnost Bošnjaka u Srebrenici i mislim da se neće dobro provesti nakon Grujičićeve pobjede", kazao je Salihović.

Prema njegovim riječima, povratak u Srebrenicu je počeo nakon 2000. godine i to na inicijativu Međunarodne zajednice, neposredno nakon što su se uključili u mirovni proces i obećali nam zaštitu.

"Sada mnogi građani strahuju i možda će biti prisiljeni ponovo napustiti svoje domove. Upitan je opstanak i administracije u Općini Srebrenica, ali i ako ne dobiju otkaze vjerovatno će na drugi način biti sankcionirani. Što se tiče Durakovića, on će sigurno ostati živjeti u Srebrenici, ali je upitan njegov poslovni angažman", ističe naš sagovornik.

O pobjedi Mladena Grujičića danas pišu Reuters i The Guardian te navode da su lokalne vlasti u ponedjeljak, 17. oktobra, potvrdile da je u Srebrenici, gdje su srpske snage ubile više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, pobijedio Srbin Mladen Grujičić.

Reuters navodi da je Grujičić negirao genocid u Srebrenici uprkos međunarodnim sudskim presudama, što je, kako navode, ratna srpska kampanja etničkog čišćenja.

U Srebrenici danas živi 55 posto Srba i 45 posto Bošnjaka, a naš sagovornik dodaje da se Grujičić "pretvara" da ima dobre namjere s narodom koji živi tamo, jer je, kako dodaje, nemoguće da negira presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu (ICTY).

"Grujičićev poraženi rival Bošnjak Ćamil Duraković je obećao da će uložiti žalbu na rezultat izbornog procesa koji naziva 'montiranim'", navodi The Guardian.