KS će ponovo dobiti novu vladu
47

Zukić: Dolaze u obzir svi osim SDP i SBB; Kojović: Mi nećemo učestvovati

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo je trajala samo jedno ljeto, po svoj prilici već narednog mjeseca bi mogli dobiti novu. Samo dva mjeseca od njene rekonstrukcije i formiranja skupštinske većine na čelu sa SDP-om i SBB-om, stvari su se obrnule, pa bi dosadašnji koalicioni partneri mogli u opoziciju.

Budući da su SDP napustile članice Skupštine Sarajevo Mira Jurić i profesorica Hanka Vajzović, SDP je izgubio ionako tanku skupštinsku većinu. Vajzović je poslanica i u Domu naroda FBiH, a njen odlazak iz SDP-a će ovoj stranci pomrsiti račune i na federalnom nivou, a ako je vjerovati tvrdnjama iz SDA-a, SDP će napustiti još neki zastupnici sa kantonalnog i federalnog nivoa vlasti.

"U ovom trenutku ne mogu reći da li oni sada imaju većinu, ali ako se sve uzme u obzir, stranke i nezavisni zastupnici, mislim da matematički imaju većinu i da mogu smjeniti Vladu. Što se tiče Vajzović, njen zahtjev za iščlanjenje je došao u stranku. O tome kako je ona došla na listu SDP-a i o razlozima odlaska ne bih htio komentarisati. Razloge odlaska iz stranke nije ni navela", rekao je za Klix.ba Igor Mišković, sekretar Kantonalnog odbora SDP-a.

Programi i ciljevi su bitni, a ne fotelje

Kantonalni odbor SDP-a bi danas trebao održati sjednicu nakon koje će se očitovati o novonastaloj situaciji. No, kakav god bude stav SDP-a o odlasku profesorice Vajzović, to neće utjecati na već započete pregovore ostalih stranaka oko formiranja nove skupštinske većine i nove vlade. Tu dolaze u obzir svi osim SDP-a i SBB-a, kaže u razgovoru za Klix.ba Amir Zukić, generalni sekretar SDA-a i zastupnik u Skupštini KS.

"Ne samo izlaskom Hanke Vajzović nego i ranije je bilo problema, evo prošlo je cjelo ljeto, a oni se nisu uključili u rješavanje bilo kavih problema u Sarajevu. U SDA-u su imali konstruktivnu opoziciju", ustvrdio je Zukić.

On kaže da kod velikog broja zastupnika u KS postoji nezadovoljstvo i da ne žele podržavati vladu koja spava. Zukić smatra da se aktuelna vlada bavila isključivo kadrovskim rješenjima, dok su suštinski problemi građana ostali po strani.

"Kadrovska rješenja su popratna pojava. Programi i ciljevi su ono što je bitno, a ne promjena dresova. Ako su ostali politički subjekti spremni da formiramo kompetentnu vladu mi smo onda spremni ići u tom pravcu", kaže Zukić.

Informaciju da bi Denis Zvizdić mogao biti novi premijer KS, Zukić nije htio komentarisati. Kaže o tome je još prerano govoriti, jer još nisu definirani strateški ciljevi. Naredni korak je opoziv aktuelne Vlade u skladu sa zakonskim procedurama, rekao je Zukić.

Stav Stranke za BiH i njenih zastupnika u Kantonu Sarajevo se nije promijenio u zadnje dvije godine, tvrdi Besim Mehmedić.

"I jedna i druga vlada i njihove skrivene namjere su dovele do situacije kakvu sad imamo i koja je kulminirala, ne samo u KS, nego i u državi. Iz tog razloga, mi kao zastupnici i Stranka za BiH jesmo za to da se ova vlast mijenja. Formiranja nove vlasti može ići samo u tom smjeru da se u naredne dvije godine, iako je to kratak period, naprave neka rješenja da stvari krenu na bolje i da ljudi u KS žive bolje. Stranka za BiH će participirati u tome što se zove izvršna vlast, a da li ćemo partipicirati kao ministri to je potpuno nevažno, a to da ćemo imati odgovornost i učestvovati u toj vlasti, to svakako", rekao je Mehmedić za Klix.ba.

Nova skupštinska većina je ideološki nekompatibilna

Opozicija koja se okuplja oko SDA možda ima novu skupštinsku većinu, ali je ona ideološki međusobno toliko nekompatibilna da je logično zaključiti da je jedina stvar koja ih povezuje i motivira povratak, odnosno, ulazak u vlast, smatra Predrag Kojović, čaln Predsjedništva Naše stranke i zastupnik u Skupštini KS.

"Originalni prijedlog o formiranju ekspertne vlade u KS je naš i star je više od godinu dana, kada smo vidjeli da SDA ne radi ono što Tihić proklamuje. Mi smo tada, kao i sada, rekli da bi smo podržali takav projekat samo ukoliko u njemu učestvuju sve stranke prisutne u Skupštini KS. SDP je relativni pobjednik izbora 2010., formirao je vladu sa SDA, razriješio dužnosti svog najboljeg ministra (Emir Suljagić, op. a.), napravio nekoliko jako loših poteza, pa potom ušao u koaliciju sa SBB-om, i mi mislimo da bi bilo nepošteno, nedemokratski, oduzeti građanima pravo da na izborima 2014. ocjene kako je ta stranka vladala. Mi u aktuelnom projektu promjene vlasti koji predvodi SDA nećemo učestvovati. Očigledno nismo zadovoljni radom SDP-ove Vlade, ali smatramo da SDA snosi najveću odgovornost za strahovite probleme s kojima se i ta Vlada i građani suočavaju i ne mislimo da ih oni koji su ih proizveli žele i mogu riješiti", izjavio je Kojović za Klix.ba.

Naša stranka će preuzeti odgovornost i učestvovati u vlasti onda kada procjeni da ulazi taj projekat sa ljudima kojima priča o ekonomskim i socijalnm reformama nisu puka predizborna retorika, kažu u ovoj stranci. Kojović se osvrnuo i na trenutni rad Skupštine i Vlade.

"Isuviše je kratko vrijeme da bi smo objektivno ocijenili rad novih ministara, ali moram reći da sam jako iznenađen ovom pauzom u radu Vlade i Skupštine s obzirom na ozbiljne probleme u kojima se KS nalazi. Posljednja dva mjeseca Vlada i poslanici se ponašaju kao da su na školskom raspustu, a problemi se samo množe i pogoršavaju", izjavio je Kojović.