Suđenje
0

Žujo: 37 osoba ubijeno iz vatrenog oružja

FENA
Hamza Žujo, vještak kojeg je Tužilaštvo BiH pozvalo na suđenje za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu “Butmir” na Kuli kraj Sarajeva, utvrdio je, na osnovu pregleda 37 posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici Veliki Vrh, općina Sokolac, da je smrt je nastupila upotrebom vatrenog oružja, to jest nasilnim putem.

U toj masovnoj grobnici Žujo kaže da je 2007. godine pronađeno 38 posmrtnih ostataka, koji su prebačeni u mrtvačnicu u Visoko, a identifikovani su nakon DNK analize.

“U jednom slučaju nisam mogao utvrditi uzrok smrti jer nije bilo povreda na kostima”, kazao je Žujo, dodavši da povrede ne moraju biti na kostima ako je ozlijeđeno lice, “ili meka tkiva, bubrezi, jetra i slično”.

Tužilaštvo BiH tereti Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića da su “imali znanje ili su bar mogli znati” da njihovi podređeni, izvodeći zatočenike iz Kazneno-popravnog doma na Kuli, “pripremaju, mogu i žele izvršiti ubistva nad njima”.

Prema optužnici, Lalović je do kraja 1992. godine bio upravnik na Kuli, a Škiljević njegov zamjenik, da bi od decembra 1992. do kraja 1995. i sam obavljao funkciju upravnika, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.