BiH
0

Zubac učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani

FENA
Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i predstavnik Odjela za zaštitu svjedoka učestvovali su na Regionalnoj konferenciji u Tirani, održanoj jučer, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Konferencija je održana u okviru projekta saradnje u krivičnom pravosuđu "Zaštita svjedoka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije“ (WINPRO II)“.

Projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije IPA 2012 višekorisničkog programa, koji implementira NICO.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici WINPRO II tima iz sudova, tužilaštava, jedinica/odjela za zaštitu svjedoka iz sedam zemalja koje su korisnice projekta (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija).

U uvodnom dijelu konferencije vođa tima WINPRO II Joe Fleming prezentirao je izvještaj tima o svim aktivnostima koje su poduzete u proteklom periodu i napretku koji je ostvaren implementacijom ovog projekta u različitim oblastima.

Predstavnici SIPA-e pohvalili su tim WINPRPO II projekta za značajan doprinos u profesionalnom razvoju Odjela za zaštitu svjedoka SIPA-e, što je od posebne važnosti za unapređenje međunarodne saradnje koja je bitna pretpostavka za efikasnu zaštitu svjedoka.

To je doprinijelo ispunjenju strateških ciljeva SIPA-e koji se, između ostalog, ogledaju u jačanju njenih kapaciteta i dostizanju najvećih profesionalnih standarda u svim segmentima rada.

Direktor SIPA-e učešćem na konferenciji podržao je projekat i dodatno istakao značaj njegovog provođenja, te učesnike konferencije upoznao da je menadžment SIPA-e odlučio da dodijeli reljefni amblem SIPA-e, najviše priznanje Agencije, timu WINPRO II projekta na čelu sa vođom projekta Chrisom Albistonom, za poseban doprinos u razvoju Odjela za zaštitu svjedoka, kao i Jedinici za zaštitu svjedoka MUP-a Republike Srbije za izuzetno uspješnu saradnju u proteklom periodu.

Chris Albiston izrazio je zahvalnost i istakao da će mu biti posebna čast i zadovoljstvo da u ime tima WINPRO II projekta primi ovo veliko priznanje, koje potvrđuje uspjeh realiziranih aktivnosti i dosadašnje saradnje, saopćeno je iz SIPA-e.