BiH
10

Žrtve rata nakon sastankom s Meronom: Jesmo emotivni, ali nismo glupi

FENA
Sastanak predsjednika Međnarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona i žrtava rata u BiH održan je danas u Sarajevu, nakon kojeg su predstavnici udruženja izjavili da nisu zadovoljni s organizacijom sastanka, jer nisu dobili odgovorne na mnoga pitanja.

"Velika mi je čast biti danas sa vama u Sarajevu. Predložio sam da se održi ovaj sastanak jer želim čuti vaše komentare. Mislim da je dobro što se sastajemo na 20. godišnjicu Tribunala. Sve ono što se događalo u Sarajevu i BiH do sada je bio fokus Tribinala, te je važno pogledati stvari u određenoj perspektivi", kazao je u uvodnom obraćanju Meron.

Nakon održanog sastanka predsjednica Udruženja žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković-Rajilić je istakla da nije zadovoljna sa sastankom, "zato što je više od pola predviđenog vremena za razgovor sa žrtvama u BiH, predsjednik Meron potrošio hvaleći svoj rad".

"Tako da smo na sastanku došli kao figure, brojevi, te je apsolutno neprimjereno ponašanje Merona. Svako je imao svoje pitanje, sve su to žrtve, ljudi dostojni poštovanja. Međutim, kada sam ga pitala u vezi Udruženja žrtava rata iz RS-a Meron mi je odgovorio za Udruženje žena BiH, tako da nije imao veze šta ga pitamo", kaže Živković-Rajilić.

S obzirom da je sa predsjednikom Meronom više puta bila na sastanku, predsjednica Udruženja "Žene žrtve rata" Bakira Hasečić naglasila je da na današnjem sastanku u Sarajevu ništa novo nije saznala.

"Meronu sam postavila pitanje čije su brige žrtve i svjedoci, koji su bili haški svjedoci, nakon zatvaranja Haškog tribunala na koje nisam dobila adekvatan odgovor", kazala je Hasečić.

Na sastanku je, kaže, bio jedan prijedlog da "Meron sa predsjednicom Suda BiH održi jednu donatorsku konferenciju, koja bi obezbijedila sredstva da se osnuje jedan fond prema reparaciji žrtvama".

Smatra da je krajnje vrijeme za to, jer "žrtve svaki dan umiru a znamo kako se država o njima brine".

Također današnjim sastankom nije bio zadovoljan ni Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica '93." Mostar, ističući da je sastanak pretvoren u međusobno prepucavanje udruženja.

Na taj način, naveo je on, pojedina su udruženja ostala uskraćena da postave pitanje.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenica", Munira Subašić, zamjerila je organizatorima sastanka jer se "danas nisu pozvale prave žrtve – majke".

"Predsjednik Meron danas je trebao čuti glas majki bez obzira kako se ona zvala", kaže Subašić, koja je imala četiri konkretna pitanja.

Tako se Subašić Meronu prije svega zahvalila što je posjetio grobnicu u Tomašici, misleći da će mu na taj način "biti jasno zašto bošnjačke žrtve nisu zadovoljne radom Tribunala".

"Rekla sam mu i to da je dobio drugi mandat, a da ćemo mi žrtve genocida praviti dva stuba: Stub srama i Stub časti, pa neka izabere gdje će biti i na kojem će stubu pisati njegovo ime i prezime", istakla je Subašić.

Komentarišući navode da je Meron u svojim govorima kazao da su "porodice sa Balkana glupe i emotivne", Subašić je rekla da "mi jesmo emotivni, ali glupi sigurno nismo".

Ocijenila je da je Tribunal radio dobro sve dok se nije iscenirala smrt Slobodana Miloševića, kada je Haški tribunal izgubio svoju vrijednost i kada je ušla politika.

U svom obraćanju Meron je istakao da su „i oni najveći zagovornici međunarodnih sudova ne bi vjerovali u postignuća koja smo danas postigli“, navodeći da su „sve osobe, koje su dovedene pred Tribunal, njih 161, su odgovarale, a sud je stalno pokazivao da čak i visoki vojni oficiri i političari nisu imuni od progona“.

Istovremeno, tvrdi, Tribunal ima zavidan rezultat kada je u pitanju pošteno suđenje.

"Fer suđenje u Tribunalu daje mu kredibilitet i svim osudama, parnicama koje su se vodile i svim oslobađajućim presudama. Naš cilj je da se nastavi sa fer procesuiranjem", kaže Meron.

Naglašava da je posvećen dijalogu sa svim učesnicima, koji sudjeluju u radu sa Tribunalom, „uključujući i grupe s kojima se sastajem tokom ovog putovanja“.

"Bilo mi je veoma teško nakon onoga što sam vidio u Tomašici, kao i posjetiti Omarsku i Bijelu kuću, koja zaista slama srce", kaže Meron.

Kao predsjednik mehanizma za međunarodne krivične tribunale rekao je da je ovaj mehanizam počeo sa radom u julu ove godine i da će imati brojne funkcije Tribunala.

"Dajem vam obećanje da će mehanizam nastaviti pružati pomoć i podršku, koja je potrebna svjedocima i uvjeravam vas da ću lično nastaviti raditi sa njima", istakao je Meron.